Utorok prinesie nadpriemerné teplo. Pozor na silný orkán na horách

Utorok prinesie nadpriemerné teplo. Pozor na silný orkán na horách
Zuzana Macháčová

Utorok prinesie opäť nadpriemerné teploty, ale aj nepríjemný vietor, najmä na hory, kde platí výstraha 3. stupňa pred vetrom. 

Včerajšie počasie bolo veľmi teplé, ale aj poriadne veterné. Už ráno dosahovali nárazy vetra na Chopku silu orkánu. Veterno bolo aj na západe a pod Tatrami, kde nárazy vetra dosahovali 70 až 80 km/h. 

Nad Európou sú dva tlakové útvary, a to tlaková výš nad juhozápadnou časťou a tlaková níž nad severnou Európou. Medzi nimi k nám v silnom severozápadnom prúdení postupujú vlny oblačnosti, ktoré prinášajú na Slovensko zrážky a teplý morský vzduch. Z tohto dôvodu sú teploty o 10 °C vyššie, ako je februárový priemer. 

Teploty pôjdu vysoko

Počas utorka vystúpia teploty opäť vysoko, a to na +10 °C až +16 °C, na severe bude okolo +5 °C do +10 °C. Zrážky sa vyskytnú len výnimočne, avšak naďalej bude veternejšie. Fúkať má západný vietor do 35 km/h a na juhozápade a pod Tatrami rýchlosťou do 45 km/h.

 


 

Počas utorka ako sme už spomínali bude teda pokračovať veterné, ale aj nadpriemerne teplé počasie. Avšak ešte teplejšie bolo 6. februára pred 20-timi rokmi, kedy namerali v Bratislave neuveriteľných +19 °C.

Predpoveď na utorok

Na západe nášho územie bude prevládať polojasné, miestami až oblačné počasie. Bude veterno a teplota vystúpi od +10 °C do +16 °C. 

Na strednom Slovensku bude dnes premenlivá a na niektorých miestach až veľká oblačnosť. Zrážky by sa, našťastie, vyskytnúť nemali. Teploty vystúpia od +6 °C do +10 °C, na juhu do +15 °C. 

No a na východe zavládne prevažne polojasné, prechodne oblačné počasie. Zrážky sa tu očakávajú len výnimočne. Teplota sa vyšplhá od +7 °C do +12 °C, na severe sa však nevyhnete silnému vetru. 

Pozor na silný vietor na horách

Nebezpečné a veterné počasie bude pokračovať aj dnes na horách. Vietor bude mať silu mohutnej víchrice až orkánu. Obloha bude premenlivo oblačná, s teplotou vo výške 1 500 m okolo +2 °C. Na horách platí výstraha 3. stupňa pred silným vetrom.

 

V okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h.

Pozor si treba dávať aj na pád lavín.  Nad pásmom lesa je vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, preto radšej pobyt v horách dnes odložte, nielen kvôli vetru, ale aj lavínam. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd