Utorkové popoludnie na Slovensku: Teploty atakujúce +35 °C, ale aj búrky

Utorkové popoludnie na Slovensku: Teploty atakujúce +35 °C, ale aj búrky
Dominik Cenkner

Druhý prázdninový týždeň na Slovensku odštartoval intenzívnymi búrkami, ktoré potrápili najmä Brezno, Gelnicu a ich okolie. Aj utorkové popoludnie prináša búrky, zatiaľ však výraznejšie škody nerobia. Okrem toho je však aj veľmi teplo a dusno, teploty atakujú +35 °C.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Okrem toho k nám od severovýchodu zasahuje aj okraj tlakovej výše.

Na Slovensku tak od rána prevládala jasná až polooblačná obloha. S príchodom poludnia sa začala oblačnosť miestami zväčšovať.

Vyskytujú sa aj búrky

Popoludní sa začala oblačnosť v horských oblastiach zväčšovať a prerástlo to až do výskytu prehánok či dažďa, ale aj búrok. Tie sa po 15:30 h vyskytujú najmä v oblasti Nízkych Tatier, na Považí i Hornej Nitre a na Orave. Sprevádza ich zosilnenie zrážok i vetra.

 

Pár bleskov však udrelo aj na Záhorí a rovnako tak na severozápade Slovenska, v Žilinskom kraji. Pre spresnenie, detekcie bleskov zaznamenali viac ako 357 výbojov.

S búrkami treba počítať aj v nasledujúcich hodinách. Toto číslo tak s určitosťou porastie.

Utorkové búrky na Slovensku
Utorkové búrky na Slovensku, blesky.bourky.cz

Dusno a teploty atakujúce +35 °C

Okrem búrok na Slovensku prevláda aj veľmi teplé počasie. Najteplejšie je na juhu územia, kde teploty atakujú +35 °C.

Spomeňme napr. Mužlu či Dudince, kde po 15. hodine namerali +34,7 °C. Horúco je aj v našom hlavnom meste, na bratislavskej Kolibe namerali v rovnaký čas +33,7 °C.

Okrem vysokých teplôt nás trápi aj dusno. To je mnohokrát považované za subjektívny pocit každého človeka, avšak dá sa aj „zmerať“. Ak parciálny tlak vodnej pary stúpne nad hodnotu 18,7 hovoríme, že je dusno. Ako dokazuje naša grafika nižšie, tento pocit majú obyvatelia na väčšine územia.

Očakávaný parciálny tlak vodnej pary o 16. hodine
Očakávaný parciálny tlak vodnej pary o 16. hodine, imeteo.sk

Bude ešte teplejšie

Teploty sa, žiaľ, na +35 °C nezastavia. Už zajtra budeme merať hodnoty na úrovni +37 °C.

 

Podrobnejšie informácie prináša naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd