Uplynuli dva roky od, zatiaľ, poslednej +40 °C. Hrozia nám takéto extrémy ešte do konca leta?

Dominik Cenkner

Dnes, teda v nedeľu 21. júla, si pripomíname dva roky od momentu, čo sme na Slovensku zaznamenali teplotu na úrovni +40 °C. Takto horúco na našom území odvtedy nebolo. Hrozia nám však takéto extrémy ešte do konca aktuálne prebiehajúceho leta?

Zrejme ste dnešný dátum z roku 2022 vytesnili zo svojich spomienok. Niet divu, Slovensko na začiatku tretej júlovej dekády sužovalo veľmi teplé počasie. Ako aj informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, extrémna vlna horúčav sa postupne presúvala zo západnej do strednej, severnej a juhovýchodnej Európy.

Teploty sa šplhali poriadne vysoko, +40 °C namerali vôbec po prvý raz aj v Spojenom kráľovstve, potom vo Francúzsku, Nemecku a nakoniec aj na Slovensku či v Maďarsku. Na Slovensku +40 °C namerali v obci Dolné Plachtince. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že extrémne vysoké teploty namerali aj na vyššie položených miestach, napr. +38,4 °C padlo v Banskej Bystrici, ktorá leží v nadmorskej výške 420 metrov nad morom.

„Príčinou neštandardného rozloženia maximálnych hodnôt dennej teploty neodpovedajúcich nadmorskej výške bol vývoj poveternostnej situácie. Veľmi teplý vzduch je vždy spojený s mohutným hrebeňom vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách, tak ako to bolo aj v situácii pred dvoma rokmi. Horúčavy postupne začali v západnej Európe a stredná Európa bola na prednej strane tohto hrebeňa, kde prevládalo zostupné prúdenie, v spodných hladinách spočiatku aj chladnejšie a suché severozápadné prúdenie. S presunom výškového hrebeňa ďalej na východ sa k nám postupne dostával teplejší vzduch, pričom slabé severné prúdenie (a zostupné prúdenie) spočiatku spôsobilo, že najteplejší vzduch bol viazaný na Západné Karpaty s lokálnym maximom teploty v Banskobystrickom kraji. Prúdenie postupne takmer úplne zoslablo, no veľmi teplý (a suchý) vzduch sa udržal v tejto oblasti aj 20. a 21.7.2022. Vzduch nad touto oblasťou tak bol o 1-4 °C teplejší, ako nad nížinami západného Slovenska. Nad východné Slovensko sa zároveň dostal od severu 21.7. o niečo chladnejší vzduch a s výnimkou Gemera, ktorý je v závetrí pohorí, tam teda teplota nedosahovala mimoriadne vysoké hodnoty,“ informovalo o situácii spred dvoch rokov SHMÚ.

Denné maximálne teploty 21. júla 2022
Denné maximálne teploty 21. júla 2022, zdroj: shmu.sk

Tohtoročné leto je niečím špecifické

Presuňme sa do súčasnosti, resp. do predchádzajúcich dní. Slovensko totiž zažíva vlnu horúčav. Ako opäť informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, tá je mimoriadna dlhou sériou tropických dní.

 

Na juhu Slovenska začali tropické dní 6., prípadne 7. júla. V piatok táto séria skončila na juhozápade Slovenska a v západnej časti Juhoslovenskej kotliny, pretože včera (v sobotu 20. júla) tam teplota nevystúpila na +30 °C. Na Gemeri a v južnej časti Košického kraja však tropické dni na niektorých staniciach pokračovali, pričom séria tam ešte nekončí, pretože podľa operatívnych údajov teplota vzduchu už aj dnes lokálne dosahuje +30 °C,“ dodáva Slovenský hydrometeorologický ústav.

Predpoveď počasia na nasledujúce dni naznačuje, že táto séria tropických dní sa ešte o niečo predĺži, a to približne o 2 až 4 dni v závislosti od lokality. Následne sa očakáva ochladenie.

Pri hodnotení tohtoročnej vlny horúčav treba pripomenúť aj skutočnosť, že tohtoročné leto je špecifické vzhľadom na teploty. Tie sa totiž zatiaľ k +40 °C nepriblížili. Môže za to aj vlhší vzduch, ktorý ovplyvňoval počasie na našom území. Laicky kvôli nemu sme mali pocit, že vonku je aj +50 °C, ale spôsobovalo to pocit dusna. V skutočnosti sa však vzduch nedokázal otepliť na takéto hodnoty.

Čakajú nás extrémy do konca leta?

Začnime po poriadku. Od pondelka (22. júla) k nám v brázde nízkeho tlaku vzduchu od západu do našej oblasti postúpi studený front. Pred ním k nám zosilnie prílev teplého vzduchu. Prevládať preto bude jasná až polooblačná obloha, pričom popoludní môže byť oblakov viac a ojedinele sa vyskytnú prehánky či búrky.

Denné teploty sa budú pohybovať na úrovni od +29 °C do +34 °C. O niečo chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami.

V ďalších dňoch sa tento studený front bude nad nami vlniť a rozpadávať. Vo štvrtok k nám bude od severu prúdiť chladnejší a suchý vzduch, ktorý spôsobí, že z celého týždňa by malo byť najchladnejšie s dennými maximami na úrovni +28 °C. Následne sa začne otepľovať.

 

Predpovedať počasie na viac dní vopred je náročné a treba pri tom počítať s odchýlkami a zmenami. Naša mesačná predpoveď však nateraz s teplotami na úrovni +40 °C, či vyššími, do 19. augusta nepočíta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd