Úplne PRVÁ prognóza na ZIMU 2024/2025. Karty zamieša La Niña aj polárny vír

Úplne PRVÁ prognóza na ZIMU 2024/2025. Karty zamieša La Niña aj polárny vír
Veronika Salayová

Máme tu úplne prvú prognózu pre zimu 2024/2025. Prvé vyhliadky naznačujú, že atmosférická fenomén La Niña bude slabší a aj polárny vír nad severným pólom bude taktiež zrejme slabší. Čo to znamená pre dlhodobú predpoveď zimy? 

Hlavným faktorom pre predpoveď jesene a zimy bude mať La Niña, a rovnako tak aj polárny vír. Oba faktory sa však už teraz zdajú byť slabšie a menej výrazné. 

La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño.

Slabá La Niña aj polar vortex

Predpoveď teploty oceánu na začiatku zimy ukazuje, že udalosť La Niña je síce aktívna, ale nie je silná, a pravdepodobne sa zapíše do historických kníh ako slabá atmosférická udalosť. 

 

 

 


Čo sa týka polárneho víru (polar vortex), taktiež javí známky toho, že bude cez zimu podpriemerný. Polar vortex je názov, ktorý vystihuje širokú zimnú cirkuláciu nad severnou pologuľou.

Ide o polárny vír, ktorý siaha vysoko do atmosféry − najnižšia úroveň atmosféry sa nazýva troposféra, kde prebiehajú všetky poveternostné udalosti, a nad tým máme stratosféru. Polárny vír sa správa ako obrovský cyklón, ktorý pokrýva celý severný pól až po stredné zemepisné šírky. Je prepojený cez všetky úrovne atmosféry.

Tieto dva významné vplyvy ovplyvňujú dlhodobé predpovede na zimu 2024/2025. Poďme sa pozrieť na jednotlivé prognózy pre Európu.

Aká bude zima 2024/2025 v Európe?

Podľa modelu ECMWF bude väčšina kontinentu teplejšia ako normálne, pretože Európa bude zrejme pod vplyvom systému vysokého tlaku, ktorý sa na kontinent bude rozširovať z Atlantiku. Priemerné teploty budú o 1 až 2 °C vyššie, ako je normál.

prognóza zimy 2024/2025 v Európe
prognóza a anomálie teplôt v zime 2024/2025 v Európe, zdroj: ECMWF

Predpoveď zrážok pre Európu ukazuje na západe suchší signál v dôsledku anomálie vysokého tlaku, ale zvyšok kontinentu vykazuje viac zrážok ako normálne. Severné Slovensko by však v priemere mohlo zažiť vlhkejšiu zimu než južná polovica krajiny.

prognóza zrážok počas zimy 2024/2025 v Európe
prognóza a anomálie zrážok počas zimy 2024/2025 v Európe, zdroj: ECMWF

 

 


Špeciálna predpoveď snehových zrážok z údajov ECMWF naznačuje v zimných mesiacoch december a január podpriemerné sneženie. V Škandinávii sa očakáva viac snehových zrážok ako zvyčajne v dôsledku vplyvu miestneho nízkotlakového systému. 

prognóza a anomália sneženie v zime 2024/2025 v Európe
prognóza a anomália sneženie v zime 2024/2025 v Európe, zdroj: ECMWF

Čo sa teda týka Slovenska, tak tieto prvé prognózy naznačujú, že zima bude opäť mierne nadpriemerne teplá a sneženia môže byť o niečo menej, ako je dlhodobý normál. Ide však o prvú vyhliadku, ktorá sa ešte môže meniť vzhľadom na dlhý časový rámec. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Zajtra
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd