Ukázala sa nádherná polárna žiara. Toto sú fotografie od našich čitateľov

Ukázala sa nádherná polárna žiara. Toto sú fotografie od našich čitateľov
Veronika Sádovská

Silná geomagnetická búrka priniesla nádherné nebeské divadlo aj na Slovensko. Naši čitatelia nám posielali svoje úlovky a je sa na čo pozerať.

Slnečná erupcia vyprodukovala na našom území silnú geomagnetickú búrku, ktorá dosiahla triedu až G4. Tá spôsobila okrem iného aj polárnu žiaru, ktorá bola viditeľná ďaleko za polárnym kruhom až v našej oblasti.

Polárna žiara bola najviac viditeľná na východnom Slovensku, pretože tam bolo oblačnosti najmenej. Avšak postupne sa rozjasnilo aj na západe a aj tam si mohli vychutnať nádherný pohľad na nočnú oblohu.

Nádherné fotografie zo Slovenska

Prvé odhady hovorili o tom, že žiara sa objaví až neskoro v noci, ale nakoniec bola viditeľná už po západe slnka okolo 20. hodiny. Spočiatku kvôli oblačnosti len na východnom Slovensku. 

Ako sa ale oblačnosť začala trhať aj na zvyšnom území, aj tam si vychutnali nádherné nevšedné farby na nočnej oblohe. Silná búrka spôsobila aj to, že žiara za dobrých podmienok bola krásne viditeľná aj voľným okom. Fascinujúce fotografie od našich čitateľov nájdete v galérii pod článkom.

Silná geomagnetická búrka

NOAA totiž dnes vydala varovanie pred geomagnetickou búrkou G4 a to len druhýkrát od roku 2005. Aktuálne už zoslabla na triedu G3, ale žiara je stále viditeľná prevažne v Kanade a na severe USA.

Okrem polárnej žiary, ale spôsobila táto búrka aj výpadky elektrickej energie a slabšie výpadky signálov satelitov či rádiového signálu. Tie však neboli veľmi významné.

Čo je polárna žiara?

Polárna žiara, známa tiež ako aurora borealis na severnej pologuli a aurora australis na južnej pologuli, je fascinujúci prírodný jav, ktorý vzniká, keď častice nabitých častíc zo Slnca narazia na zemskú atmosféru. Tento zrážkový proces spôsobuje, že atómy a molekuly vo vysokej atmosfére emitujú svetlo rôznych farieb a tvarov, čo vedie k vytvoreniu nádherných svetelných predstavení na oblohe.

Polárna žiara je najčastejšie viditeľná v oblastiach blízko magnetických pólov, kde je zemské magnetické pole najintenzívnejšie. Aj kvôli tomu, že Slnko je aktuálne v závere svojho cyklu, ju však pozorujeme aj v našich zemepisných šírkach.

Pripomeňme ešte, že farby polárnej žiary môžu byť rôzne, od zelených až po ružové a fialové, v závislosti od typu plynov v atmosfére a výšky, na ktorej dochádza k emisii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd