Úkaz, ktorý sa často nevidí: Pri búrkach boli zachytení vzácni červení škriatkovia

Úkaz, ktorý sa často nevidí: Pri búrkach boli zachytení vzácni červení škriatkovia
Dominik Cenkner

Búrky, ktoré od štvrtka vyskytujú v Európe, najskôr v západnej časti, postupne aj u nás, spôsobili množstvo škôd. Na svoje si však prišli lovci bleskov, pretože práve pri nich boli zachytení vzácni červení škriatkovia.

Štvrtkové, ale aj piatkové búrky, spôsobili množstvo problémov vo viacerých európskych krajinách. Vo štvrtok najmä vo Francúzsku, Nemecku a Taliansku. Dnes v Rakúsku a Maďarsku.

Búrky boli sprevádzané krúpami, ale aj intenzívnejšími zrážkami. To na mnohých miestach vyvolalo bleskové povodne. Viacero miest vyhlásilo krízovú situáciu.

Lovci búrok si prišli na svoje

Na jednej strane búrky spôsobujú smútok, a to pre množstvo škôd. Na druhej strane si na svoje prišli lovci búrok a bleskov.

 

Len za štvrtok udrelo nad Európou viac ako 238 tisíc bleskov. Dnes je bleskových výbojov podstatne menej, po 19. hodine sa číslo pohybovalo niečo nad 65 000.

Vzácni červení škriatkovia

Práve počas štvrtkových búrok boli vo Francúzsku, konkrétne v meste Nice, zachytení vzácni červení škriatkovia. Nejde o rozprávkové bytosti, ale o zaujímavý meteorologický jav.

Červení škriatkovia z francúzskeho Nice
Červení škriatkovia z francúzskeho Nice, suarezphoto

Červení škriatkovia nie sú žiadne bájne bytosti, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale ide o pomerne vzácny druh nadoblačných bleskov. Tie trvajú len zlomok sekundy a vo väčšine prípadov je ich ťažké pozorovať.

Viditeľní sú na nočnej oblohe počas vzdialenej búrky. Ide o zriedkavý jav pri búrkach, kedy blesk udiera z vrcholu búrkového mraku, ktorý je vysoký až viac ako 80 km.

Na rozdiel od bežných bleskov sa tieto blesky rozpadajú na nespočetné červené žiariace vetvy, ktoré sú dlhé aj 20 km a môžu sa rozširovať do priestoru s priemerom až 50 km.

Fascinujúca hra farieb zvykne trvať len zlomky sekúnd. Ľudské oko ho za tento krátky čas len ťažko uvidí. Pomocou vysoko citlivých optických zariadení je však možné zviditeľniť celý rozsah týchto efektných svetelných javov.

Všetko dôležité pozorne sledujeme

Situáciu s búrkami na Slovensku i v okolitých krajinách sledujeme v našom ONLINE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU

Na záver len pripomíname, že ak sa aj vám podarí zachytiť niečo zaujímavé v súvislosti s počasím, budeme radi, ak nám to pošlete. Napr. to, ako vyzeral dnešný deň u vás.

 

Využiť môžete náš kontaktný formulár alebo aplikáciu WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd