Udrelo REKORDNÉ množstvo bleskov. Utorok bude slnečný, ale búrky sa čoskoro vrátia

Peter Minárik

Slovensko zasiahla vlna búrok, ktorá bola sprevádzaná prívalovými zrážkami a vysokou bleskovou aktivitou. Práve tá bola najvýraznejšia za uplynulý rok. Udrelo rekordné množstvo bleskov. Teraz sa počasie zlepší, ale len dočasne. V stredu nás čaká ďalšia vlna búrok.

Začiatok týždňa priniesol po horúcom víkende osvieženie. Cez naše územie začal na poludnie postupovať studený front, ktorý zmiernil veľmi teplé a predovšetkým dusné počasie svojimi búrkami.

Zasiahli nás výdatné lejaky

Tie sa však nevyskytli všade. Prvé búrky udreli na Myjavsku a do oblasti Považia. Búrky tu priniesli intenzívne zrážky s úhrnmi 20 až 40 mm zrážok. Prívalové zrážky narobili množstvo problémov. V Myjave zaplavilo veľkú križovatku a problémy narobili zrážky aj v Žiline, kde spadlo až cez 50 mm. Vplyvom výdatných zrážok zaplavilo viaceré cesty v meste.

Blesková aktivita bola rekordná

Prekvapením dňa však bola mohutná blesková aktivita, ktorá zasiahla naše územie. Blesky boli také intenzívne, že podaktorí hovorili, že blesk udrel do každého druhého domu.

Ak sa však pozrieme na dáta, tak tie nám potvrdia, že pondelok 17. júl bol naozaj rekordný. Doteraz najbúrlivejší deň bol 23. jún, kedy na celom našom území udrelo 21 363 bleskov.

Počas pondelka však udrelo celkovo až 44 543 bleskov, čo je dvakrát viac ako doteraz rekordný deň. 17. júl tak priniesol najviac bleskov za jeden deň v tomto roku. Blesky udierali na celom území. Najmenej ich bolo v Podunajskej nížine.

zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz

Najintenzívnejšia blesková aktivita bola práve na Myjavsku, západne od Lučenca, na Orave a v oblasti Žiliny. Na jeden km2 udrelo viac ako 12 bleskov, čo je už mohutná elektrická aktivita búrok.

hustota bleskov nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz
hustota bleskov nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz

V stredu sa vrátia búrky

Za studeným frontom, ktorý v pondelok postupoval cez naše území sa pomerne rýchlo vyjasňovalo. Od západu sa nad naše územie nasunul výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Pred nami je slnečný a príjemne teplý utorok, no už v stredu sa počasie opäť zhorší.

Počasie u nás začne ovplyvňovať studený front. Ešte pred ním sa v noci z utorka na stredu môžu vyskytnúť prvé búrky a to predovšetkým na západe.

Výraznejšie búrky však na naše územie dorazia v stredu počas dňa. Búrky hrozia počas dňa opäť na mnohých miestach a presúvať sa budú od západu smerom k východu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd