Udreli tornáda a teraz sa rúti katastrofa. Takto vyzerá príchod hurikánu z vesmíru

Peter Minárik

Hurikán Milton je už na dosah Floridy, no ešte predtým sa museli obyvatelia Floridy vyhýbať silným búrkam, ktoré produkovali tornáda. Meteorológovia vydali najviac varovaní v histórii.

Vietor, pozdĺž západného pobrežia Floridy naďalej silnie. Stred hurikánu je už len 80 km od pobrežia. Podľa Národného hurikánového centra bol v poslednej hodine v úžine Egmont pri ústí Tampa Bay zaznamenaný trvalý vietor s rýchlosťou 93 km/h a náraz dosahujúci 124 km/h.

Hurikán Milton spustil na Floride tesne pred svojim príchodom sériu tornád. Národná meteorologická služba vydala na Floride 90 varovaní pred tornádami a k dnešnej hodine pribúdajú. Podľa správ meteorologickej služby sa nad časťami Floridy prehnalo najmenej 11 potvrdených tornád.

Jedno z tornád zasiahlo aj mesto Fort Myers. Video a fotografie zobrazujú poškodené domy, popadané stromy a rozbitú čerpaciu stanicu 7-Eleven.

zničená čerpacia stanica
zničená čerpacia stanica, foto: Ricardo Arduengo/Reuters

Hurikán sa približuje

Hurikán Milton sa nachádza len niečo vyše 150 kilometrov od Floridy a jeho príchod na pevninu je otázkou niekoľkých hodín. V štáte sa už rozbieha ničivá séria tornád a pobrežie Mexického zálivu je vystavené tropickým vetrom a prílivovým vlnám, ktoré tlačia vodu na suchú zem. Podmienky sa budú len zhoršovať.

 

Milton zasiahne Floridu doslova o chvíľu a očakáva sa, že sa stane jednou z najničivejších búrok, aké kedy Floridu zasiahli.

Od včera sa veterné pole hurikánu Milton viac ako zdvojnásobilo a očakáva sa, že bude ešte väčšie. To znamená, že ničivé účinky hurikánu zasiahnu oveľa väčšiu oblasť. Tropické vetry pokryjú celú šírku floridského polostrova a rozšíria sa od Miami až po Savannah v štáte Georgia.

očakávaný postup hurikánu
očakávaný postup hurikánu, zdroj: NOAA

Vietor bude ničivý, no meteorológovia varujú najmä pred povodňami. Vietor hurikánu totiž bude vytláčať vodu z Mexického zálivu a jej výška môže narásť až do výšky 4,5 metra.

 

To predstavuje výšku, ktorá zaplaví dom až na úroveň 1. nadzemného podlažia a evakuácia bude už absolútne nemožná. Meteorológovia tak varujú pred týmto nebezpečným hurikánom.

Hurikán a búrky z vesmíru

Podľa Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) poskytuje satelit GOES East každých 30 sekúnd nové snímky oblačnosti, ktorú vytvára hurikán Milton.

Geostacionárne operačné environmentálne satelity, sú najsofistikovanejšími prístrojmi NOAA. V stredu zverejnila agentúra na sociálnej sieti X krátky klip, na ktorom sú viditeľné aj časté blesky.

Satelit obieha viac ako 35 000 kilometrov nad rovníkom Zeme a pohybuje sa rovnakou rýchlosťou, akou sa otáča Zem, čo mu umožňuje zostať nad konkrétnymi oblasťami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd