Toto tu ešte nebolo. Jadran a Stredozemné more je práve najteplejšie v histórii

Dominik Cenkner

Podľa španielskych výskumníkov dosiahlo Stredozemné more vo štvrtok najvyššiu povrchovú teplotu s denným priemerom 28,9 stupňa Celzia, čím prekonalo predchádzajúci rekord z minulého mesiaca. Už dve letá po sebe bolo Stredozemné more teplejšie ako počas výnimočnej vlny horúčav v roku 2003, keď teploty dosiahli rekordné hodnoty, ktoré neboli prekonané 20 rokov. 

Španielski vedci v piatok pre agentúru AFP uviedli, že Stredozemné more vo štvrtok dosiahlo najvyššiu teplotu v histórii. Prekonalo tak rekord z júla 2023.

„V Stredozemnom mori bol vo štvrtok prekonaný rekord maximálnej teploty povrchu mora s denným mediánom +28,90 °C,“ uviedol popredný Španielsky inštitút morských vied. Predchádzajúci rekord sa vyskytol 24. júla 2023 s mediánom +28,71 °C, doplnil Justino Martinez, výskumný pracovník z Institut de Ciencies del Mar v Barcelone a Katalánskeho inštitútu pre výskum správy mora.

„Maximálna teplota 15. augusta bola dosiahnutá na egyptskom pobreží v El-Ariši (+31,96 °C).“ Martinez dodal, že hodnota je zatiaľ predbežná, kým sa nebudú môcť vykonať ďalšie kontroly. Predbežné údaje pre rok 2024 pochádzajú zo satelitných údajov Európskeho observatória Copernicus, pričom história záznamov siaha až do roku 1982.

 

Stredozemné more je najteplejšie v histórii

Dosiahnutie nového rekordu znamená, že dve letá po sebe bude Stredozemné more teplejšie ako počas výnimočnej letnej vlny horúčav v roku 2003. Vtedy bol 23. augusta nameraný denný medián +28,25 °C, čo bol rekord, ktorý vydržal dvadsať rokov.

teplota Stredozemného mora v sobotu
teplota Stredozemného mora v sobotu, zdroj: Copernicus Marine Service

„Pozoruhodné nie je ani tak dosiahnutie maxima v daný deň, ale pozorovanie dlhého obdobia vysokých teplôt aj bez prekonania rekordu,“ povedal Martinez pre agentúru AFP. „Od roku 2022 sú povrchové teploty dlhodobo abnormálne vysoké, a to aj v podmienkach klimatickej zmeny,“ povedal.

Teplotná odchýlka v Stredozemnom mori 11. augusta 2024
Teplotná odchýlka v Stredozemnom mori 11. augusta 2024, Scott Duncan

Jadran a Stredozemné more trpia kvôli globálnemu otepľovaniu

Stredomorský región je už dlho klasifikovaný ako horúce miesto klimatických zmien. Podľa vedcov oceány absorbovali 90 % nadbytočného tepla, ktoré vzniklo v dôsledku ľudskej činnosti od začiatku priemyselného veku. 

Toto prebytočné teplo sa naďalej hromadí vo forme skleníkových plynov, ktoré vznikajú najmä pri spaľovaní ropy, plynu a uhlia. Predpokladá sa, že prehrievanie oceánov bude mať vplyv na morské rastliny a živočíchy vrátane migrácie niektorých druhov a šírenia invazívnych druhov.

To by mohlo ohroziť zásoby rýb, a tým narušiť potravinovú bezpečnosť v niektorých častiach sveta. Teplejšie oceány sú tiež menej schopné absorbovať oxid uhličitý (CO2), čo posilňuje začarovaný kruh globálneho otepľovania.

Vplyv Stredozemného mora na počasie v Európe

Stredozemné more má významný vplyv na počasie v Európe. Najmä vzhľadom na jeho teplotu, ktorá môže ovplyvňovať zrážkové vzory na kontinente.

 

V letných mesiacoch dominuje nad Stredozemným morom vysoký tlak, čo vedie k suchšiemu obdobiu. Naproti tomu v jesenných a zimných mesiacoch môže teplá voda mora podporovať tvorbu búrok a dažďových prehánok, keď sa nad ňu dostane chladnejší vzduch zo severu. Prekonávanie takýchto rekordov sa tak určite dotkne nielen pobrežných oblastí, ale aj širších častí starého kontinentu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd