Toto ešte nezažili. Za hranicami vytopilo celé obce a tieto statické búrky hrozia aj u nás

Toto ešte nezažili. Za hranicami vytopilo celé obce a tieto statické búrky hrozia aj u nás
Peter Minárik

Kúsok od našich hraníc aktuálne úradujú mimoriadne silné a nebezpečné búrky, ktoré môžu priniesť bleskové povodne. Situácia je veľmi komplikovaná a niečo podobné, čo teraz zažívajú v Rakúsku nie je vylúčené ani u nás.

Už niekoľko dní upozorňujeme na nebezpečenstvo búrok, ktoré aktuálne pociťujú už v Rakúsku. Tu sa nachádza mimoriadne vlhký vzduch, ktorý sa počas dňa prehrieva a v takejto labilnej vzduchovej hmote sa tvoria veľmi intenzívne búrky.

Predpovedať ich je doslova nemožné. Takéto búrky vznikajú priamo nad hlavami a prakticky sa nehýbu, čo spôsobuje extrémne prívalové zrážky. Hneď niekoľko rakúskych obcí podvečer vytopilo a problémy hrozia aj u nás.

Bleskové povodne v Alpách

K najvážnejšiemu incidentu došlo dnes podvečer v Alpách. V oblasti Arlbergu priniesla búrka v priebehu pár minút až 90 mm zrážok a takáto silná búrka priniesla prívalovú povodeň, ktorá doslova spláchla obec Galzig Am Arlberg.

Na miesto vyrazili záchranné zložky, ktoré pomáhajú miestnym ľuďom.

Búrka za hranicami vytopila obce

Extrémna búrka sa pred niekoľkými minútami vyskytla aj za hranicami a aktuálne doznieva dážď. Búrka vznikla náhle a čerpala z vysoko energického vzduchu. Severne od Viedne v oblasti mesta Hollabrunn búrka stála niekoľko minút a priniesla extrémne úhrny.

 

V meste evidujú od 80 do 88 mm zrážok. V susednej obci Oberfellabrunn spadlo až neuveriteľných 106 mm.

zaznamenané zrážkové úhrny
zaznamenané zrážkové úhrny, zdroj: Wundermap

Búrky vytopili v tejto oblasti viaceré domy a podľa miestnych médií tu aktuálne zasahujú hasiči.

Búrky hrozia aj u nás

Počas víkendu hrozia nebezpečné búrky aj u nás. Prakticky to, čo sa dnes odohrávalo v susednom Rakúsku hrozí aj u nás. Búrky môžu vzniknúť pomerne náhla a podobne ako v Rakúsku budú statické a to predovšetkým v oblasti hôr.

 

Riziko búrok platí už od nasledujúceho rána až do nedeľňajšieho večera, kedy statické, orografické búrky vystriedajú frontálne búrky.

Búrky môžu byť veľmi nebezpečné a povodeň môže ohroziť aj váš majetok, či život. Nezabudnite preto chrániť svoj majetok a aj seba. Vyplňte nezáväzný formulár a poisťovňa Allianz sa pozrie na vaše existujúceho zmluvy, prípadne navrhne novú alebo výhodnejšiu zmluvy. Teraz môžete vďaka nám získať na poistenie zľavu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd