Slovenskí vinár toto ešte nezažili a tento rok zbierajú prvé strapce hrozna veľmi skoro. Na vine je slnečné a veľmi teplé počasie.
Tohtoročné, nezvyčajne teplé počasie prekvapilo aj slovenských vinárov. Tí už teraz začínajú zbierať hrozno a hlásia veľmi úspešný rok. Slnečné, suché a veľmi teplé leto spôsobilo, že hrozno je tento rok veľmi sladké.
Dozrieva už teraz, čo je najskoršie dozrievanie za uplynulé roky. Úrodu už zbierajú na Tokaji.
Bobule tokajského hrozna sú tento rok veľmi sladké. Vinári dokonca museli pristúpiť ku opatreniam, keďže hrozno cukornatelo prirýchlo.
Cukornatosť vedia pribrzdiť tým, že z viniča odstránia zhruba 40 percent listov, čím sa dozrievanie spomalí a cukor v hrozne bude stúpať pomalšie.
Hrozno tento rok ohrozovali aj choroby. Prvá polovica roka bola upršaná a vlhká a potom prišlo sucho a teplo, čo rozšírilo pleseň. Tá niekde zničila až 30 percent úrody, no z toho, čo vinári zachránili majú radosť.
Predikcie hovoria, že tohtoročné vína budú veľmi úspešné a chutné. Vinári sa tak môžu tešiť na ročníkové vína 2024.