Tornádo pri Sicílii potopilo luxusnú jachtu. Medzi nezvestnými sú známy právnik i „britský Bill Gates“

Dominik Cenkner

Britský technologický magnát Mike Lynch, ktorému sa hovorí aj ako „britský Bill Gates“, riaditeľ Morgan Stanley International Jonathan Bloomer a prominentný americký právnik Chris Morvillo sú medzi šiestimi nezvestnými po tom, čo tornádo zasiahlo luxusnú jachtu pri pobreží Sicílie.

Luxusná jachta s 22 ľuďmi na palube sa v pondelok ráno potopila pri talianskom Palerme. Podľa svedectva za tragédiou stojí malé tornádo.

Jeden človek zomrel a ďalších šesť je stále nezvestných. Potápači poznamenali, že niekoľko tiel zostalo zakliesnených v lodi, ktorá sa potopila do hĺbky okolo 50 metrov, informujú talianske médiá.

K potopeniu viac ako päťdesiatmetrového kolosu došlo okolo piatej hodiny ráno pri pobreží Sicílie. Záchranné práce tam prebiehajú aj naďalej.

 

Medzi nezvestnými sú známe osobnosti

Desivý pohľad popísali hasičskí potápači, ktorí sa vypravili k vraku lode viac ako 50 metrov hlboko. „Za okienkami sú mŕtvoly,“ uviedol pre talianske médiá šéf civilnej obrany Sicílie.

Medzi nezvestnými by mal byť aj britský technologický magnát Mike Lynch, ktorý sa často prezýva ako „Britský Bill Gates.“. Ten založil spoločnosť Invoke Capital a spoluzaložil významnú firmu Autonomy Corporation, ktorá teraz spadá pod spoločnosť HP.

Práve kvôli tomuto predaju strávil 13 mesiacov v domácom väzení, kde čakal na súd. Ten ho tento rok v júni vyhlásil za nevinného, ​čo išiel osláviť na predmetnú jachtu.

Z vody zachránili viac ako desiatku ľudí

Z potopenej lode sa podarilo zachrániť 15 ľudí. Za pomoc vďačia členom posádky plachetnice plávajúcej pod holandskou vlajkou, ktorá plávala hneď vedľa potopenej lode. Medzi preživšími bolo aj ročné dievčatko Sophie.

„Na dve sekundy som dcéru stratila v mori, ale potom sa mi ju podarilo zachytiť,“ popísala jej matka hrozný zážitok než sa nafúkol záchranný čln. Obe skončili v nemocnici s ľahkými zraneniami.

„Sú v dobrom stave,“ prezradil neskôr pre Corriere della Sera primár urgentného príjmu detskej nemocnice Domenico Cipolla. Pátracia a záchranná operácia stále prebieha.

 

Do akcie sa zapojili člny pobrežnej stráže, špecializovaní potápači aj vrtuľník. Ďalší profesionálni potápači prilietajú z Ríma a Neapola.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Zajtra
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Piatok
Prehánky
18 °C / 6 °C
Cyprián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd