Tornádo pri Nitre napáchalo menšie škody a ďalšie silné búrky nám ešte hrozia

Peter Minárik

Cez západné Slovensko postupujú veľmi silné búrky, ktoré prinášajú mimoriadne nebezpečné sprievodné javy. Problém spôsobujú predovšetkým intenzívne zrážky, ktoré zaplavili hneď niekoľko miest a obcí. Pri Nitre sme dnes dokonca zaznamenali aj tornádo.

Slovensko dnes sužujú mimoriadne intenzívne búrky, ktoré vyprodukovali už tisícky bleskov a priniesli extrémne nebezpečné sprievodné javy. Najkritickejšia situácia je na západe Slovenska.

Búrky tu totiž čerpajú z mimoriadne labilného vzduchu, ktorý je vysokoenergický. Na západe dochádza k neustálej regenerácii nových búrkových buniek, ktoré tak prinášajú desiatky milimetrov zrážok, čo spôsobuje lokálne povodne. Zaznamenali sme však už aj extrémny jav, v podobe tornáda.

 

Tornádo pri Nitre

Doteraz k najnebezpečnejšiemu incidentu došlo v obci Žirany na západnom Slovensku pri Nitre. Okrajom obce sa prehnalo menšie tornádo, ktoré napáchalo škody predovšetkým na lesnom poraste.

Zasiahnutých je však aj niekoľko domov, kde tornádo spôsobilo našťastie len menšie materiálne škody v podobe ľahkého poškodenia striech.

Podľa predbežnej klasifikácie môžeme toto tornádo zaradiť medzi tornáda s najslabšou intenzitou IF0.

Búrky zaplavujú mestá a obce

Problémy na západnom Slovensku však nespôsobujú len tornáda, ale aj prívalové zrážky. Tie zaplavili už niekoľko miest. V Nitre, či v Hurbanove spadlo už rekordných až 82 mm zrážok, čo spôsobilo zaplavené ulice a pivnice.

V Nitre na križovatke Štúrova - Štefániková trieda pri OC Mlyny je poškodená cesta, úsek je neprejazdný. V Nitre na Dražovskej v podjazde pod Chrenovskou je na ceste veľa vody, úsek je taktiež neprejazdný.

v centre Nitry búrka poškodila cestu
v centre Nitry búrka poškodila cestu, foto: Jana Lutišanová
 



Problémy sú aj v Nových Zámkoch, kde spadlo už viac ako 50 mm zrážok, pričom aj naďalej dochádza k ďalšej regenerácii búrok, ktorý prinášajú ďalšie výdatné zrážky.

Búrky hrozia aj v nadchádzajúcich hodinách a to hneď na viacerých miestach Podunajskej nížiny. Problematické sú predovšetkým prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobiť ďalšie zatopenia.

Na západe by mali vystrájať búrky až do neskorších večerných hodín. Polohu búrok a ich pohyb sledujte na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd