TORNÁDO na západe Slovenska. VIDEO naznačuje škody

Peter Minárik

Západným Slovenskom sa prehnali silné búrky, ktoré priniesli downburst, výdatné zrážky a podľa najnovších informácii zrejme aj tornádo. K udalosti malo dôjsť pri Nitre, kde sa vyskytli tie najsilnejšie búrky. Predbežne sa však vyskytli len menšie škody a to predovšetkým na lesnom poraste.

Na západe Slovenska sa pri Nitre vyskytlo tornádo. K udalosti došlo krátko pred 17:00, v obci Žirany.

Aktulizované 27.6. o 13:20: V obci Žirany sa vyskytol downburst a jav zvaný ako gustnado. Viac v tomto článku >>>

Tornádo priniesla silná búrka v oblasti

Západným Slovenskom sa popoludní prehnali intenzívne búrky sprevádzané prívalovými zrážkami a silným nárazovým vetrom. V oblasti Nitry bol pozorovaný aj downburst. 

Pod pojmom downburst si môžete predstaviť silný, zostupný prúd vzduchu, ktorý sa po dotyku so zemou rozteká do strán a spôsobuje škody. K tomu došlo hneď v niekoľkých oblastiach Nitry, kde zaznamenávajú škody.

 

Popadané stromy spôsobili komplikácie hneď na niekoľkých úsekoch v okolí Nitry a to najmä smerom na Vráble. Oblasť Nitry patrí medzi najviac postihnuté oblasti. Zrážkomery tu zaznamenali úhrny zrážok až okolo 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou až okolo 80 km/h.

Nezostalo však len pri silnom vetre a výdatných zrážkach, ale pri Nitre sa dokonca objavilo aj menšie tornádo, ktoré napáchalo škody.

Tornádo v Žiranoch

Okolo 16:45 až 16:50 pozorovali obyvatelia na okraji obce Žirany veterný vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Ide tak o tornádo.

 

Tornádo spôsobilo škody predovšetkým na lesnom poraste, no zasiahlo aj niekoľko domov v Žiranoch, kde hlásia ľahko poškodené strešné krytiny. 

Vietor na okraji obce vyvrátil niekoľko stromov a spôsobil škody aj na fasádach niektorých domov.

vyvrátený strom v Žiranoch
vyvrátený strom v Žiranoch, foto: Sisa Kreuz

Naši čitatelia nám potvrdili, že tornádo poškodilo aj niekoľko striech.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd