Tisícročné povodne aj piati mŕtvi. Takéto rekordy priniesol hurikán

Peter Minárik

Hurikán Milton, ktorý sa prehnal Floridou priniesol so sebou silné vetry, ničivé tornáda, extrémne zrážky a rozsiahle výpadky elektriny, pričom spôsobil značné škody v rôznych častiach Floridy.

Nebezpečný hurikán Milton dorazil včera v noci nášho času na západné pobrežie Floridy ako hurikán 3. kategórie. Postupoval naprieč Floridou smerom k východu a postupne zoslabol až na hurikán 1. kategórie.

Hurikán Milton priniesol so sebou silné vetry, ničivé tornáda, extrémne zrážky a rozsiahle výpadky elektriny, pričom spôsobil značné škody v rôznych častiach Floridy.

Tisícročné povodne a rekordné hodnoty

Rýchlosť vetra dosahovala až 169 km/h (105 mph), pričom najvyššie rýchlosti boli namerané v Egmont Channel blízko ústia zálivu Tampa. Vysoké nárazy vetra boli zaznamenané aj na letisku Sarasota Bradenton (164 km/h), letisku St. Petersburg (162 km/h) a v meste Tampa (156 km/h).

 

Jednou z najvýraznejších udalostí bol extrémny úhrn zrážok, ktoré priniesol hurikán Milton. V St. Petersburgu napadlo viac ako 470 mm (18,54 palca) dažďa, čo predstavuje extrémny zrážkový úkaz, ktorý sa vyskytuje raz za 1000 rokov. Takéto množstvo zrážok spôsobilo rozsiahle záplavy, ktoré zaplavili celé oblasti a spôsobili chaos v mestách.

Okrem St. Petersburgu boli zaznamenané aj ďalšie vysoké úhrny zrážok v rôznych častiach Floridy:

  • Temple Terrace: 398 mm (15,66 palca)
  • Zephyrhills: 359 mm (14,13 palca)
  • Baskin: 332 mm (13,08 palca)
  • Clearwater: 318 mm (12,52 palca)

Tieto masívne zrážky spôsobili rozsiahle záplavy a zhoršili už tak dramatické následky hurikánu Milton v zasiahnutých oblastiach.

Tornáda si vyžiadali 5 obetí

Počet obetí hurikánu ešte nie je presne známy, no pred hurikánom sa vyskytovali silné tornáda. V okrese St. Lucie si tornáda, ktoré zasiahli oblasť pred príchodom hurikánu, vyžiadali päť obetí.

 


 

Podľa guvernéra Floridy Rona DeSantisa a šerifa Keitha Pearsona boli potvrdené štyri úmrtia hneď po prechode tornád, pričom piata obeť bola nájdená dnes v oblasti Spanish Lakes, kde boli hlásené aj predchádzajúce úmrtia. Tornáda spôsobili vážne škody na budovách, pričom viac ako 100 domov bolo úplne zničených.

Jedným z najviac postihnutých miest bola komunita dôchodcov s modulárnymi domami, kde tornádo doslova vytrhlo domy z ich základov. Škody sa neobmedzili len na obydlia, ale zasiahli aj štruktúru miestneho úradu šerifa, kde sa nachádzalo vybavenie pre pohotovostné situácie.

Hurikán Milton spôsobil značné škody a tragické straty na životoch v rôznych častiach Floridy. Silné vetry, ničivé tornáda a extrémne množstvá zrážok spôsobili katastrofické následky, pričom mnoho ľudí zostalo bez domova alebo bez prístupu k elektrickej energii. Bez elektriny je stále viac ako 3 milióny ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd