Tisícky bzdôch otravujú obyvateľov južného Slovenska: Sú nebezpečné?

Tisícky bzdôch otravujú obyvateľov južného Slovenska: Sú nebezpečné?
Ema Bazhaykin

Koniec leta sa v južných lokalitách Slovenska nesie v znamení invázie bzdôch, ktoré ľuďom zamorili balkóny, podokenice či dokonca celé príbytky. O aký druh bzdochy ide a ako proti nej bojovať?

Čím teplejšia klíma, tým viac sa tomuto inváznemu druhu bzdochy darí. Keďže tohto roku o horúčavy nebola núdza, koncom leta malé bzdochy zamorili mnohé obce na juhu Slovenska, kde si s nimi nevedia dať rady.

Na kalamitu bzdôch, ktoré v stovkách lezú ľuďom po stenách, schnúcej bielizni či oknách a balkónoch, sa sťažujú mnohí ľudia na sociálnych sieťach. 

V známom kúpaliskovom rezorte pri Leviciach dokonca bzdochy zamorili rekreačné domčeky do takej miery, že návštevníci boli nútení dovolenky ukončiť predčasne.

Bzdochy lezú v desiatkách až stovkách po oknách či stenách v interiéroch
Celé kolónie bzdôch lezú po oknách či stenách v interiéroch , foto: FB Záhradkári, kutilovia a dobrí ľudia

O aký druh inváznej bzdochy ide, a je vôbec nebezpečná?

 

Bzdochy sú otravné, ale nie sú nebezpečné 

Bzdocha, ktorá aktuálne nedá spávať mnohým obyvateľom okolia Levíc, Rimavskej Soboty či Lučenca, je invázny druh bzdochy – sietnička dubová a platanová.

„Bzdochy prenášajú rôzne patogény, ktoré škodia rastlinám, ale na ľudí a na zvieratá nemajú negatívny vplyv,“ priblížila odborníčka Alica Kočišová z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Tento hmyz je teda pre človeka skôr otravný, ale nie nebezpečný.

Keďže ide o invázne druhy, na našom území nemajú prirodzených nepriateľov, ktorí by ich počet regulovali. To sa však so zmenami klímy v budúcnosti môže zmeniť.

 

Pomohli by proti bzdochám postreky?

Problém s kalamitou inváznych bzdôch riešila Správa mestskej zelene v Košiciach už minulý rok.

Sťažnosti obyvateľov prichádzali z viacerých častí mesta, postrek proti nepríjemnému hmyzu sa však neuskutočnil. Riešením je podľa odborníkov vydržať, keďže oficiálny postrek na týchto škodcov neexistuje.

Odborníci navyše dodali, že celoplošné postreky v mestách nie sú reálne a tie lokálne nemajú význam. „Lokálne riešenie typu postriekame jednu ulicu alebo zopár stromov je vždy krátkodobé, keďže akonáhle začne postrek menej účinkovať, prídu sietničky z iných stromov,“ vysvetlil hovorca Správy mestskej zelene v Košiciach Peter Sasák.

Na oknách, najmä v južných teplejších častiach Slovenska, sa v posledných horúcich dňoch dalo vidieť rojenie tohto hmyzu, ktoré čoskoro skončí. Preto stačí len vydržať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd