Tisíce bleskov a desiatky mm zrážok. Takáto je doterajšia bilancia dnešných búrok

Dominik Cenkner

Posledný prázdninový deň sa nesie v znamení búrok. Tie sa vyskytovali už aj počas noci a búrlivo je aj v dopoludňajších hodinách. 

Na svedomí to má od severu postupujúci studený front, ktorý je spojený s brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad Škandináviou. Za ním sa k nám v chladnejšom vzduchu bude od severozápadu rozširovať tlaková výš, ale kým sa tak stane, počítať musíme s početnými prehánkami, dažďom i búrkami. 

Prvé búrky sa dnes začali tvoriť už v nočných hodinách. Začalo sa tak diať pol hodinu po polnoci na západe Slovenska. Konkrétne medzi Hlohovcom a Nitrou.

Ďalšie búrky k nám doputovali z Moravy a zasiahli predovšetkým severnú časť Záhoria pričom postupovali ďalej smerom na juhovýchod. Išlo o pomerne intenzívne búrky sprevádzané najmä zosilnením zrážok. 

Situácia nad ránom a dopoludnia

Po tom, čo odzneli búrky na západe, začali sa ďalšie tvoriť na Orave. To už bolo nadránom, okolo 05:30 h. 

Tieto búrky smerovali na Tatry, kde sa začali tvoriť ďalšie bunky. Aj ony postupovali ďalej na juhovýchod, takže búrlivo bolo najmä v Košickom kraji. 

Aktuálne, po 10. hodine k nám búrky prichádzajú z juhozápadu Poľska a postupujú Oravou. Ďalšie búrky z Poľska smerujú na východnú časť Tatier. 

Nedeľný výskyt búrok a počet bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz
Nedeľný výskyt búrok a počet bleskov, zdroj: blesky.bourky.cz

Výrazná blesková aktivita aj úhrn zrážok

Nedeľné búrky sú sprevádzané početnými bleskami a spomínaným zosilnením zrážok. Detekcie bleskov od polnoci do 10:00 h zaznamenali viac ako 7550 úderov bleskov. 

Čo sa zrážok týka, zväčša spadlo od 5 do 30 mm. Najviac zrážok hlási zrážkomerná stanica Stredné Plachtince - Španí Laz, v okrese Veľký Krtíš, kde od polnoci spadlo 28,9 mm. 

Úhrny nad 20 mm však nájdeme aj na východe krajiny. Napr. Stará lesná udáva 26,1 mm, Pod Tepličkou - Teplický Brusník 23,1 mm, či Spišská Nová Ves 20,1 mm.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

S búrkami treba počítať aj naďalej

Búrlivo bude aj v priebehu nasledujúcich hodín. Búrky sa budú vyskytovať najmä na severe územia, ale rovnako tak aj na východe Slovenska. 

Ich aktuálnu polohu a ďalšie smerovanie môžete sledovať aj LIVE. K dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd