Tieto dni obloha nebude modrá. Nad Slovenskom je SAHARSKÝ PRACH. Pri búrkach bude špiniť autá

Veronika Salayová

Nad Slovensko sa opäť dostala vzdušným južným prúdením masa saharského prachu, a tentoraz ho nie je málo. Tieto dni preto nečakajte nebíčkovomodrú oblohu a prach bude padať aj so zrážkami pri búrkach, takže bude výrazne špiniť všetko, čo bude v exteriéri. 

Do Európy sa opäť vzdušným prúdením dostáva masa saharského prachu, ktorý sa dnes predobedom rýchlo dostáva nad celé naše územie. Saharský prach tieto dni zakalí oblohu a mierne zníži aj teploty, ktoré by inak bez čiastočiek prachu boli o niečo vyššie.

Prach z ďalekej Afriky navyše bude padať aj so zrážkami, ktoré prinesú búrky počas zajtrajšieho večera a noci. Na kvapky vody sa naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré spolu s dažďom dopadnú k zemi. 

Saharský prach nad Slovenskom

Po zrážkach si tak nájdete poriadne zašpinené autá, záhradný nábytok, parapety, strechy a posiate vrstvou hnedých zrniek bude prakticky všetko, čo bude vystavené dažďu. No svoje autá si ani v sobotu neumývajte a urobte tak radšej v pondelok, keď už bude po všetkom. 

 

Počas piatkového večera a noci z piatka na sobotu zasiahnu Slovensko zrážky a búrky, ktoré so sebou budú sťahovať saharský prach k zemi. Počas búrok sa bude tzv. mokré usadzovanie pohybovať na hodnote 263 mgr/m2, a to najmä na západnom Slovensku. 

Saharský prach bude špiniť Slovensko

Ďalšie zrážky s búrkami dorazia v sobotu, kedy bude padať s dažďom výrazne viac saharského prachu, a udeje tak už na celom našom území. Hodnota mokrého usadzovania bude podľa modelu SKIRON v sobotu až na úrovni 939 mgr/m2

mokré usadzovanie
mokré usadzovanie, SKIRON

Najväčšia koncentrácia saharského prachu sa u nás bude sústrediť od piatka poobedia až po sobotu doobeda. O niečo menej ho bude už v nedeľu.

Saharský prach podľa modelu SKIRON nad naším územím zotrvá do konca týždňa a postupne opustí naše územie v priebehu pondelka. 

 

Ak vás zaujímajú informácie o saharskom prachu, rovnako tak aj najčastejšie hoaxy ohľadom tejto témy, viac sa dočítate v tomto zaujímavom článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd