Teraz už ide o život. Povodne naberajú na sile a do boja vyrazila aj armáda

Teraz už ide o život. Povodne naberajú na sile a do boja vyrazila aj armáda
Veronika Sádovská

Povodňová hrôza v južnom Nemecku naberá na sile. Pretrhnuté priehrady, viac ako 3000 evakuácií, výpadky elektriny, poplachy pri katastrofách v 12 okresoch a prvá obeť.

Povodňová situácia zostáva napätá v častiach Bavorska a Bádenska-Württemberska. Početné potoky a rieky sa vyliali z brehov a zaplavili celé mestá. Vo viacerých okresoch bol vyhlásený stav katastrofy a z domov a bytov muselo byť evakuovaných cez 3 000 ľudí, časť z nich vrtuľníkom.

Záchranári sú v neustálom nasadení, najmenej jeden hasič zahynul pri záplavách počas zásahu v okrese Pfaffenhofen (Bavorsko), ďalší je aj v pondelok ráno stále nezvestný.

 

Hasič pomáhal s evakuáciou

„Pátranie bude pokračovať," uviedol v pondelok ráno hovorca polície. Iba 22-ročný muž sa nachádzal v nedeľu večer na vodnom záchrannom člne DLRG v komunite v okrese Günzburg. Loď, ktorej posádku tvorilo päť záchranárov sa prevrátila okolo 2:50 v dôsledku silných prúdov. Štyrom z nich vo veku od 24 do 70 rokov sa podarilo utiecť a nezranili sa.

Stále nezvestná je aj 43-ročná žena. Web Bayerischer Rundfunk v nedeľu večer informoval o 43-ročnej žene, ktorá údajne zahynula pri záplavách v okrese Neuburg-Schrobenhausen (Bavorsko). BR však neskôr túto správu stiahla. Ako sa denník BILD dozvedel z policajných kruhov, išlo o nepravdivú správu. Žena je stále nezvestná a polícia po nej bude v pondelok pokračovať v pátraní v pivnici jej domu.

Evakuovaní ľudia v telocvični
Evakuovaní ľudia v telocvični, Jason Cheplyakov/dpa

Dunaj stále stúpa

Voda v Dunaji stále stúpa a aktuálne aj mesto Regensburg vyhlásilo stav katastrofy. Hladina vody na meracej stanici Železný most dosiahla v skorých ranných hodinách 5,80 metra, oznámilo v pondelok mesto. Bavorská protipovodňová spravodajská služba o 7:00 hlásila 5,90 metra.

Minulý utorok bola priemerná hodnota okolo 2,70 metra. Podľa údajov odborníkov bolo pri poslednej veľkej povodni 4. júna 2013 nameraných presne 6,82 metra.

 

Situácia je dramatická

Len v Bavorsku je na mieste v postihnutých oblastiach 40 000 záchranných zložiek. Bundeswehr tiež podporuje a do postihnutých oblastí chce prepraviť viac ako 200 000 vriec s pieskom. A koniec je v nedohľadne. Mnoho budov, vrátane domovov dôchodcov, väzníc alebo nemocníc, je ohrozených ponorom do vody.

Situácia zostáva na mnohých miestach dramatická: masy blata sa v sobotu neskoro večer neobmedzenou silou rútili dolu svahom pri Schwäbisch Gmünd (Bádensko-Württembersko) . Mohutný zosuv pôdy spôsobil vykoľajenie dvoch vozňov vlaku ICE so 185 cestujúcimi. Podľa hovorcu železníc sa cestujúci nezranili a z vlaku ich evakuovali v nedeľu večer.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd