Teploty po poslednýkrát v tomto roku aktuálne stúpajú cez hranicu +30 °C

Teploty po poslednýkrát v tomto roku aktuálne stúpajú cez hranicu +30 °C
Peter Minárik

Na Slovensku máme posledný, tropický deň, počas ktorého sa teploty pohybujú cez hranicu +30 °C. Už od zajtra nás čaká prudká a dlhodobá zmena.

Krátko po 15:00 máme na našom území opäť tropické teploty, no ide o poslednýkrát, kedy teploty na našom území prekonávajú hranicu +30 °C.

Už od zajtra bude všetko inak a podľa aktuálnych dlhodobých vyhliadok sa už takéto vysoké teploty, aké máme dnes neočakávajú.

Poslednýkrát s teplotami nad +30 °C

V týchto chvíľach máme najteplejšie v oblasti západného Slovenska, kde sa teploty na viacerých miestach pohybujú nad tropickou hranicou +30 °C.

dnešné maximálne teploty
dnešné maximálne teploty, zdroj: SHMÚ
 

Najteplejšie bolo o 15:00 v Slovenskom Grobe, kde sa teplota dostala na +32,6 °C. V Kuchyni je +31,9 °C a v Moravskom Svätom Jáne je +31,7 °C.

V Trenčíne a v Bratislave je +31 °C a v Piešťanoch, v Nitre a v Žiline je +30 °C. Nad +30 °C je takmer na mnohých miestach západného Slovenska.

Už ráno príde prudká zmena

O pár hodín čaká Slovensko prudká a zásadná zmena v charaktere počasia. V skorých ranných hodinách začne počasie ovplyvňovať studený front, ktorý môže spočiatku priniesť aj búrky. V ranných hodinách sa však od juhozápadu začne rozširovať dážď.

Dážď okolo zajtrajšieho poludnia naberie na intenzite a zajtra popoludní sa na západnom Slovensku očakáva trvalý, veľmi silný dážď s úhrnom 20 až 40 mm a to len počas nasledujúcich 12 hodín.

Blížiaci sa lejak tak bude veľmi intenzívny. Prinesie ho studený front, na ktorom sa v oblasti severného Jadranu prehĺbi tlaková níž. Za studeným frontom k nám vpadne chladnejší vzduch, ktorý zrazí teploty nadol. Maximá však budú stále pomerne vysoké a pohybovať sa budú v nasledujúcich dňoch od +19 do +25 °C.

 

Vo štvrtok budúceho týždňa však dorazí ešte prudšie ochladenie a výdatnejšie zrážky. Ochladenie bude také výrazné, že do Álp a na hrebene Tatier môže priniesť aj prvé sneženie. Príliv chladnejšieho vzduchu totiž naberie na intenzite a teploty poklesnú aj na Slovensku.

Zmena, ktorá nás čaká už o pár hodín bude dlhodobá a je takmer isté, že teploty nad +30 °C sa tento rok už neočakávajú. Vývoj deň po dni na celý mesiac vopred si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd