Teploty čoskoro zrazia BÚRKY a poriadny LEJAK. Rúti sa na nás veľkonočný front

Teploty čoskoro zrazia BÚRKY a poriadny LEJAK. Rúti sa na nás veľkonočný front
Peter Minárik

Posledné hodiny Veľkej noci ukončia búrky, po ktorých bude nasledovať poriadny lejak. V Európe sa už v týchto chvíľach začína zhoršovať počasie a v nadchádzajúcich hodinách to pocítime aj na našom území. Ešte predtým k nám však vyvrcholí príliv teplého vzduchu.

Tohtoročná Veľká noc prináša v skutku neobvyklé počasie, ktoré láme teplotné rekordy. Biela sobota priniesla na východné Slovensko najvyššie marcové teploty v histórii meraní a s veľkou pravdepodobnosťou tieto rekordy budú ešte prekonané. Nedeľa by totiž mala byť ešte teplejšia a na Veľkonočný pondelok príliv teplého vzduchu vyvrcholí.

Počasie je skutočne extrémne. Priemerná teplota počas včerajšieho dňa bola na viacerých miestach porovnateľná s priemernou dennou teplotou v júni a pravdepodobne bude na našom území ešte o čosi teplejšie.

Príliv teplého vzduchu totiž začína do našej oblasti vrcholiť a v pondelok by mal pred studeným frontom do našej oblasti vyvrcholiť príliv teplého vzduchu, ktorý by mal priniesť teploty, ktoré by mohli ojedinele atakovať aj hodnoty okolo +27 až +28 °C.

 

Takéto letné počasie sa však neprejaví len na teplotách, ale aj na potencionálne búrkovej situácii. Numerické modely už avizujú, že nás čoskoro čaká zmena.

Prvé búrky už v nedeľu

Veľkonočná nedeľa prinesie veľmi teplý deň, ktorý by mal priniesť aj prvý letný deň tohto roka, no v priebehu večerných hodín by sa mohla začať tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa následne môžu sformovať aj slabšie búrky. Ako však vidieť aj na animácii, tak to bude len slabý odvar toho, čo nás čaká v pondelok.

Cez Európu začne postupovať tlaková níž a spolu s ňou bude súvisieť rozsiahly studený front, ktorý by mal začať počasie na Slovensku ovplyvňovať už zajtra a prinesie poriadne búrlivé počasie.

Hrozia intenzívne búrky

Podľa aktuálneho vývoja by pondelok mal priniesť na naše územie extrémne vysoké teploty, ktoré labilizujú vzduchovú hmotu, ktorá pripraví veľmi dobré podmienky pre postupujúci studený front.

Na tomto fronte by už v pondelok popoludní mali nad Rakúskom a nad Českom vznikať prvé búrky, ktoré by mohli byť aj intenzívnejšie. Vo večerných hodinách by sa tento front mal dohnať nad naše územie.

Ako to bude presne vyzerať s búrkami, je nateraz pomerne ťažké predvídať, no to je na studenom fronte pomerne vždy. Prvé búrky by sa však mohli na našom území objaviť už okolo 18:00 h, a to predovšetkým na západnom Slovensku.

Do zhruba 21:00 h by sa však mala na čele studeného frontu sformovať búrková línia, ktorá následne bude postupovať cez naše územie. Intenzita búrok je otázna, no čelo studeného frontu takmer určite prinesie zosilnenie vetra a výdatné zrážky. Po prípadných búrkach totiž bude nasledovať celkom intenzívny lejak, ktorý prinesie desiatky milimetrov zrážok.

očakávané celkové zrážkové úhrny
očakávané celkové zrážkové úhrny
 

Noc z pondelka na utorok bude mimoriadne upršaná. Najviac zrážok by malo spadnúť na severe a v niektorých okresoch západného Slovenska, kde sa len v priebehu 12 hodín očakáva 20 až 40 mm zrážok.

Studený front by v utorok ráno mal opúšťať naše územie a utorňajšie teploty sa poriadne prepadnú nadol. Navyše sa zmení južné prúdenie na severozápadné a očakávajú sa preto početné prehánky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd