Chorvátsko hlási veľmi teplé more. Kde je voda najteplejšia?

Chorvátsko hlási veľmi teplé more. Kde je voda najteplejšia?
Peter Minárik

Chorvátsko zažíva veľmi teplé počasie a teplota mora je aktuálne najteplejšia z uplynulých rokov. Teraz dokonca zaznamenali teplotu vody, ktorá je porovnateľná s teplotou napríklad na Bahamách. Kde je more najteplejšie?

Cestovať na dovolenku do Chorvátska sa v tomto roku oplatí. More je tu totiž neobvykle teplé a jeho teplota je porovnateľná ako s najteplejšími vodami po svete. Dokonca zaznamenali nový rekord. Takto teplé more tu ešte nemali.

Rok 2024 priniesol rekord v teplote mora

V Chorvátsku boli zaznamenané rekordné teploty morskej vody. Pri Dubrovníku namerali hodnotu 29,7 stupňa Celzia, čo je najvyššia teplota morskej vody. Tento rekord bol nameraný v Jadranskom mori v pondelok 15.7.2024 o 17:00 h meracou bójou pri Dubrovníku. Predchádzajúci rekord, 29,5 stupňa Celzia, pochádzal z júla 2015 z okolia ostrova Rab.

 
 

V ten istý deň bola veľmi teplá voda zaznamenaná aj v okolí ostrovov Mljet a Krk, ako aj v Crikvenici, kde teplomery ukazovali 29,1 stupňa Celzia. Všetky ostatné miesta merania vykazovali teploty vody vyššiu ako 26 stupňov Celzia.

Tieto rekordné teploty sú dôsledkom vlny horúčav, ktorá už druhý týždeň sužuje Balkán s teplotami presahujúcimi 40 stupňov Celzia. V Chorvátsku boli v platnosti výstrahy 3. stupňa.

Kde je more najteplejšie?

Jednoznačne najteplejšie Jadranské more je pri severnom pobreží Talianska od Lignana až po Bari. Teplota vody tu dokonca prekračuje teplotu až +30 °C.

teplota morí
teplota morí

V Chorvátsku je najteplejšie more v okolí Zadaru a blízkych ostrovov a v okolí Dubrovníka, kde priemerná teplota vody dosahuje +28 °C.

 

Najchladnejšia voda v Chorvátsku je aktuálne v okolí Rijeky a Primoštenu, kde sa teplota vody pohybuje okolo +26 °C. Na zvyšných miestach Chorvátska sa teplota vody pohybuje okolo +27 °C.

teplota mora v Chorvátsku
teplota mora v Chorvátsku

V Chorvátsku tento rok zaznamenali vôbec najteplejšie more v histórii a nie je vylúčené, že ďalšia vlna horúčav, ktorá sa čaká ešte prinesie veľmi vysoké teploty vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd