Teplota Stredozemného mora sa nečakane a prudko zmenila. Čo sa stalo a aký to má dopad?

Teplota Stredozemného mora sa nečakane a prudko zmenila. Čo sa stalo a aký to má dopad?
Peter Minárik

V oblasti Stredozemného mora došlo v uplynulých dňoch k prudkému poklesu teploty mora, čo malo priamy vplyv aj na počasie u nás. Čo sa stalo a aký to bude mať vplyv na počasie u nás?

Ešte pred niekoľkými dňami sa priemerná teplota Stredozemného a Jadranského mora pohybovala na neobvykle vysokých hodnotách, až okolo +28 °C.

Prakticky od mája bola teplota vody nezvyčajne vysoká a v auguste sme informovali, že teplota dosiahla absolútny vrchol. Hneď na niekoľkých miestach zaznamenali najteplejšie more v histórii meraní.

Od začiatku augusta sa priemerná teplota vody, ktorá je vyznačená hrubou, ružovou líniou pohybovala na extrémne vysokých hodnotách. Takto to bolo celý august, až na začiatku septembra došlo k prudkému ochladeniu a poklesu teploty.

vývoj teploty vody
vývoj teploty vody, zdroj: ceam.es

Priemerná teplota Stredozemného a Jadranského mora sa z teploty +28 °C dostala na +25 °C a len v priebehu pár dní došlo k ochladeniu o približne 3 °C.

Čo sa stalo?

Teplá voda Stredozemného a Jadranského mora má priamy vplyv na počasie v našom regióne. Teplé more je akousi zásobárňou energie, ktorá sa pri vhodných podmienkach môže do atmosféry uvoľniť a k tomu aj došlo.

 

Na začiatku septembra sa totiž nad Jadranom prehĺbila tlaková níž BORIS, ktorá do našej oblasti priniesla upršané počasie a následné povodne.

Odpar bol veľmi výrazný a zvýraznil ho príliv arktického vzduchu, ktorý do Álp priniesol výdatné sneženie, no tento studený vzduch sa dostal až nad teplé more a do atmosféry sa tak dostalo obrovské množstvo vlhkého vzduchu, čo sa prejavilo u nás a vyvolalo povodne.

Povodne u nás boli rozsiahle a za ich rozsiahlosť môže spomínané teplé more. Keby totiž teplota vody nebola taká vysoká, tak príliv vlhkého vzduchu nie je natoľko intenzívny.

 
 

Zažili sme však bezprecedentnú situáciu. Teplota vody bola historicky najvyššia a to viedlo až k historickým povodniam, ktoré sme v takom rozsahu na začiatku septembra v našej oblasti ešte nezaznamenali.

Aký to bude mať dopad?

Energia sa však uvoľnila, more sa ochladilo a odpar teda bude v nasledujúcich týždňoch výrazne nižší. Rátajú s tým aj strednodobé a dlhodobé numerické modely, ktoré teraz avizujú pokojnejšie októbrové počasie.

U nás by sa mali striedať upršanejšie dni so suchšími, avšak žiadna extrémna situácia sa nateraz neočakáva. Vývoj počasia na október si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd