V Rusku sú 100-ročné horúčavy: Teplota na Sibíri atakuje +40 °C a poriadne horúco je aj v Moskve

Zuzana Macháčová

Vlna horúčav zasiahla Moskvu. Začiatok júla v Rusku je považovaný za najhorúcejší v celej ére globálneho otepľovania. Horúčava bola taká neznesiteľná, že v meste sa objavili kamióny rozprašujúce vodu na uliciach.

V utorok bolo prekonaných približne 40 denných teplotných rekordov v celom Rusku a na Kryme. Krajinu zachvátilo horúce letné počasie, informovalo v stredu meteorologické centrum Phobos.

Bezprecedentné teploty zachvátili Rusko od jeho centrálnych oblastí až po Ďaleký východ, pričom v dedine Mamakan v Irkutskej oblasti na juhovýchode Sibíri dosiahli maximum +38,7 °C.

Horúčavy budú naďalej pokračovať

„Vlna horúceho počasia trvá už štvrtý deň po sebe a horúce počasie bude pokračovať naďalej," uviedol Michail Leus z meteorologického strediska Phobos. Podľa predpovedí môže štvrtok a piatok priniesť teploty dosahujúce až +35 °C.

Horúčavy v Rusku, zdroj: Phobos
Horúčavy v Rusku, zdroj: Phobos

Tento začiatok júla v Rusku – ktorý meteorológovia označujú za „najhorúcejší v celej ére globálneho otepľovania“ – bol ešte teplejší ako začiatok júla 2010, rok, keď Rusko zažilo jednu z najsmrteľnejších vĺn horúčav v histórii.

 

Teploty v Moskve dosiahli v utorok +32 °C, čo je najvyššia teplota zaznamenaná v tento deň za posledných 134 rokov.

V južnom Krasnodarskom kraji namerali teplomery +35,9 °C a +34,3 °C v mestách ako Primorsko-Achtarsk a Anapa, zatiaľ čo prístavné mesto na Ďalekom východe Vladivostok zaznamenalo nový rekord +27,4 °C.

Abnormálne horúčavy sa rozšírili aj na Krym, kde meteorológovia v utorok zaznamenali +35,3 °C v meste Simferopol a +35,1 °C v meste Jalta.

Nielen v hlavnom meste

Aby mohli obyvatelia a turisti ľahšie znášať horúčavy, poslali moskovské úrady do ulíc nákladné autá vybavené cisternami na vodu a hadicami, kde striekajú vodu a vytvárajú osviežujúcu hmlu.

 

Hlavné mesto nie je jediným miestom, kde si horúčavy vyberajú svoju daň. V dvoch sibírskych regiónoch je od začiatku mesiaca vyhlásený výnimočný stav pre čoraz častejšie lesné požiare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd