Teplota na Zemi láme rekordy. V nedeľu sme zažili najteplejší deň v histórii

Teplota na Zemi láme rekordy. V nedeľu sme zažili najteplejší deň v histórii
Veronika Sádovská

Teplota na Zemi láme nové rekordy. Nedeľa 21. júla bola podľa predbežných údajov európskej agentúry Copernicus Climate Change Service (C3S) najteplejším dňom na svete od začiatku meraní.

Priemerná globálna teplota vzduchu dosiahla v nedeľu +17,09 °C, informovala agentúra Copernicus Climate Change Service (C3S). To je o niečo viac ako predchádzajúci rekord z júla minulého roka, ktorý bol +17,08 °C. Bol prekonaný štyri dni po sebe, od 3. do 6. júla.

Agentúra Copernicus uviedla, že ide o rekordnú dennú priemernú teplotu na svete, podľa údajov z roku 1940. Ako poznamenala tlačová agentúra Reuters, horúčavy počas uplynulého týždňa pokračovali v rozsiahlych oblastiach od Spojených štátov cez Európu až po Rusko a Japonsko.

 

Rok rekordov

V polovici mesiaca sa objavila správa, že tohtoročný jún bol celosvetovo najteplejším júnom od začiatku meraní. Navyše od júna 2023 bolo na našej planéte rekordne teplých 13 mesiacov v rade. Jún tohto roku bol zároveň 12. mesiacom v rade, v ktorom bola teplota minimálne o 1,5 stupňa Celzia vyššia ako v predindustriálnom období (1850-1900).

Rok 2023 je podľa vedcov považovaný za najteplejší rok v histórii, ale v dôsledku prehlbujúcich sa klimatických zmien a vplyvu fenoménu El Niňo na zvyšovanie globálnej teploty ho môže predbehnúť aktuálny rok.

 

Pekelné horúčavy v Španielsku

Aktuálne je na juhu Európy doslova pekelne horúco. Už zajtra tam teploty budú atakovať +45 °C, čo je takmer o 10 stupňov viac ako priemerná maximálna teplota na konci júla. Miestne meteorologické služby vyzývajú ľudí, aby sa vyhýbali slnku a pili veľa tekutín. Táto vlna horúčav potrvá podľa španielskej meteorologickej agentúry AEMET minimálne do štvrtka alebo piatka.

Len v júli zomrelo v Španielsku v dôsledku extrémnych teplôt 112 ľudí. Celkovo od júna, teda od začiatku dovolenkovej sezóny, počet úmrtí spôsobených horúčavami prekročil 180. Najviac úmrtí - vyše 90 - bolo zaznamenaných za posledných desať dní, keď Španielsko zasiahla prvá vlna horúčav tzv. sezóna.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd