Teplota na Slovensku dnes pokorila +35 °C. V ďalších dňoch bude ešte teplejšie

Teplota na Slovensku dnes pokorila +35 °C. V ďalších dňoch bude ešte teplejšie
Dominik Cenkner

Utorkové popoludnie sa na Slovensku nesie v znamení veľmi teplého počasia. Teplota po 17. hodine nakoniec pokorila až +35 °C, v nasledujúcich dňoch pritom bude ešte teplejšie.

Vďaka veľmi teplému, pôvodom až tropickému vzduchu, a okraju tlakovej výše od severovýchodu, stúpajú utorkové teploty poriadne vysoko. V obci Somotor na juhovýchode Slovenska, bola podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu o 17. hodine nameraná teplota na úrovni až +35 °C.

Ďaleko od nej nie sú ani Mochovce (+34,8 °C), Slovenský Grob (+34,7 °C), Dudince (+34,6 °C), Mužla a Želiezovce (oba +34,3 °C) či Nitra (+34,1 °C). Pripomíname, že ide o teploty namerané o 17. hodine. Chladnejšie, pod +20 °C je len na Orave, kde sa vyskytujú búrky.

Namerané teploty o 17. hodine
Namerané teploty o 17. hodine, shmu.sk

Ako prežiť vysoké teploty v zdraví?

So slnečným a teplým počasím súvisí aj miera UV indexu. Tá dnes na poludnie dosahovala hodnotu 7,4. Zajtra na poludnie to bude 7,9.

 

Ide o vysoký UV index, pred ktorým už musíme naše telo chrániť. Ako?

Pri UV indexe od 6 do 7 je nutné v poludňajších hodinách, konkrétne od 10. - 15. hodiny, nezdržiavať sa na priamom slnku. Vo vlastnom záujme sa treba chrániť odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a okuliarmi.

Úpal ako náš nepriateľ

Pozor si treba dať aj na úpal. Medzi jeho príznaky patrí úzkosť, apatia, zahmlené videnie či studený pot, ale aj závraty, nevoľnosť a bolesti hlavy. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť vážnejšie poruchy funkcie centrálneho nervového systému.

Prvá pomoc spočíva najmä v tom, že postihnutého umiestnime do chladnejšej miestnosti resp. tieňa a hlavu mu držíme vo zvýšenej polohe. Zbavíme ho prebytočného oblečenia a ochladzujeme jeho telo navlhčeným kusom látky alebo studenými obkladmi na hlavu.

Podáme mu dostatočné množstvo tekutín. Najlepšie bezbublinkové minerálky, nesladené čaje či iné roztoky. Sledujeme jeho stav a v prípade potreby voláme záchrannú službu.

Chrániť treba aj zvieratá

Zvýšenú starostlivosť treba v týchto dňoch venovať aj našim štvornohým miláčikom. Ich telo síce môže fungovať odlišne ako naše, predsa len na nich netreba zabudnúť.

Dôležité je najmä zabezpečiť im prístup k tieňu. Zabudnúť nemôžeme ani na dostatok vody.

V ďalších dňoch bude ešte teplejšie

Vplyv tlakovej výše, ktorá k nám zasahuje od severovýchodu, postupne síce zoslabne a do strednej Európy od západu postúpi zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou nad Severným a Nórskym morom. Pred ním však bude do našej oblasti od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Ten zdvihne teploty ešte vyššie. Denné maximá sa očakávajú na úrovni +32 °C až +37 °C. Aj na Orave, Liptove, Hornom Spiši a Horehroní sa očakávajú teploty okolo +30 °C.

 

V piatok a sobotu by sme aj na Slovensku mohli namerať až +38 °C. Viac informácií ponúka naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd