Teplomery dnes na Slovensku namerali takmer +37 °C. Horúčavy stále nekončia

Teplomery dnes na Slovensku namerali takmer +37 °C. Horúčavy stále nekončia
Zuzana Macháčová

Stred týždňa prináša poriadne vysoké teploty, ktoré dnes atakujú až +37 °C. Dusné počasie miestami schladia večerné a nočné búrky. 

Počas dnešného dňa zažívame ešte horúcejšie počasie, ako sme zažívali včera. Na našom území už v plnej miere odštartovala vlna extrémnych horúčav.

V utorok sa teplota sa na Slovensku po prvýkrát dostala na hranicu +35 °C. Táto teplota bola nameraná v Somotore na juhovýchode Slovenska. Dnes išla teplota ešte vyššie. 

Vďaka tropickému vzduchu a okraju tlakovej výše od severovýchodu sa počas stredy opäť v Somotore vyšplhala teplota až na +36,9 °C. Veľmi teplo je aj v Mužli, kde teplota vystúpila na +36 °C, ale aj v Mochovciach a Želiezovciach (+35,7 °C).

 

Vysoké teploty si dnes vyžiadali aj svoju daň. V hlavnom meste odpadlo len 19-ročné dievča na Špitálskej ulici. Polícia vyzýva ľudí, aby dodržiavali potrebné zásady pred horúčavami. 

Pozor na úpal

Avšak treba si dávať pozor aj na úpal. Medzi jeho príznaky patrí úzkosť, apatia, zahmlené videnie či studený pot, ale aj závraty, nevoľnosť a bolesti hlavy. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť vážnejšie poruchy funkcie centrálneho nervového systému.

Prvá pomoc spočíva najmä v tom, že postihnutého umiestnime do chladnejšej miestnosti, resp. tieňa a hlavu mu držíme vo zvýšenej polohe. Zbavíme ho prebytočného oblečenia a ochladzujeme jeho telo navlhčeným kusom látky alebo studenými obkladmi na hlavu.

Podáme mu dostatočné množstvo tekutín. Najlepšie neperlivé minerálky, nesladené čaje či iné roztoky. Sledujeme jeho stav a v prípade potreby voláme záchrannú službu.

Po horúcom dni prídu búrky

Dnešný horúci deň prináša aj búrky. Tie sú aktuálne veľmi intenzívne u našich susedov v Česku, kde prinášajú aj veľké krúpy. Tie dosiahli veľkosť pinpongových loptičiek a poškodili úrodu melónov a uhoriek.

 

Prvé búrky by sa mohli u nás objaviť už večer a v noci najmä na západe Slovenska. Počas nočných a skorých ranných hodín by sa mali predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku tvoriť búrky, ktoré by mohli byť lokálne aj výraznejšie.

Búrky ochladia vzduch a konečne sa bude lepšie dýchať. Avšak v nasledujúcich dňoch pôjde teplota ešte vyššie. Viac sa dozviete v našej dennej predpovedi počasia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd