Teplo končí. Pred nami je posledný tropický víkend a aj posledné horúce dni tohto roka

Teplo končí. Pred nami je posledný tropický víkend a aj posledné horúce dni tohto roka
Peter Minárik

Teplé počasie na Slovensku končí a pred nami je nielen posledný tropický víkend, ale aj posledné horúce dni tohto roka. Od pondelka sa pripravte na dramatickú zmenu v počasí a príde jeseň.

Niektorí takéto prevládajúce obdobie teplého počasia milujú, no iným už lezie poriadne na nervy. Horúčavy sa však už dnes zmiernili. Maximálne teploty na Slovensku len ľahko prekračujú tropickú hranicu +30 °C.

Predpoveď počasia je však jednoznačná a istá. Pred nami je posledný tropický víkend tohto roka a zároveň, s najväčšou pravdepodobnosťou aj posledné tropické dni tohto roka. Od pondelka sa prehupneme do jesene.

Posledný, letný víkend

Počasie na našom území aj naďalej ovplyvňuje rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá nad naše územie zasahuje z východnej Európy a takto to bude až do pondelka.

 

Na našom území sa tak očakáva prevažne jasný až polooblačný víkend s minimálnymi zrážkami. Teploty sa na našom území budú pohybovať v intervale od +24 do +31 °C.

V pondelok prudká zmena

Cez strednú Európu začne už počas víkendu postupovať rozsiahly studený front, ktorý sa bude tiahnuť až nad Stredozemné more. Na tomto studenom fronte dôjde k prehĺbeniu samostatných tlakových níži. Jedna sa prehĺbi nad Českom a druhá nad severným Jadranom.

Práve pred týmito tlakovými nížami k nám vyvrcholí cez víkend príliv teplého vzduchu a samotný studený front v kombinácii s tlakovými nížami ovplyvní počasie na Slovensku už v pondelok, v skorých ranných hodinách.

Nad naše územie sa tak postupne nasunie rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinesie búrky a veľmi upršané hodiny.

Od pondelka lejak a ochladenie

V pondelok ráno treba postupne od západu očakávať búrky a pomerne výdatný dážď. Na východe by ešte v pondelok mohlo byť bez zrážok a teplejšie, ale večer sa počasie zhorší aj tu.

 

Studený front spolu s tlakovými nížami bude počasie na našom území ovplyvňovať počas väčšiny budúceho týždňa. Čaká nás tak veľmi upršané počasie, ktoré môže priniesť desiatky litrov zrážok na meter štvorcový.

Také upršané počasie, aké nás od pondelka čaká sme tu nemali už niekoľko týždňov. Okrem výrazných zrážok nás čaká aj ochladenie. Teploty budú klesať zo dňa na deň a ochladenie už bude trvalé.

Tropické teploty, teda teploty nad hranicou +30 °C sa síce môžu ešte vyskytnúť, no aktuálne tomu nič nenasvedčuje. Zároveň, s pribúdajúcimi dňami je deň kratší a slnečné lúče sú slabšie. Tridsiatky sú tak už veľmi nepravdepodobné a pred nami sú posledné tropické dni tohto roka. Vývoj deň po dni na celý mesiac si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd