Teplé more v Chorvátsku a v Taliansku sa prejaví na počasí u nás. Takto ovplyvní počasie

Peter Minárik

More na severe Chorvátska a Talianska je neobvykle teplé a to sa prejaví aj na počasí u nás v priebehu nadchádzajúcich mesiacov. Prvé znaky a prejavy budeme môcť pozorovať na počasí v našom regióne už tento týždeň.

Tohtoročná teplota mora v Chorvátsku a v Taliansku zlomila rekordy. Na severe Chorvátska pri meste Rovinj dosiahla teplota mora na začiatku septembra neuveriteľnú teplotu až +31 °C.

Ešte aj dnes je more v Chorvátsku veľmi teplé, pričom najteplejšie more je aktuálne v Dubrovníku, kde teplota siaha na +28 °C. Na severe Chorvátska sa už more ochladilo vplyvom dažďa a búrok, no teplota stále dosahuje vysoké teploty až +26 °C.

Celé Stredozemné aj Jadranské more je tento rok neobvykle teplé a nadpriemerne teplé. Teplotná odchýlka je najvyššia v histórii.

teplotná odchýlka Stredozemného a Jadranského mora
teplotná odchýlka Stredozemného a Jadranského mora
 

Toto teplé more sa prejaví na počasí aj u nás v priebehu nadchádzajúcich týždňov a mesiacov a prvý dopad pozorujeme už teraz.

Teplý Jadran sa prejaví aj u nás

Prejavy nezvyčajne teplého mora budeme pozorovať už počas tohto týždňa, kedy do našej oblasti dorazia tlakové níže z Jadranu, ktoré prinesú veľa zrážok a do oblasti Álp aj prvé povodne.

Jedným z hlavných spôsobov, akým teplé more ovplyvňuje počasie, je práve podpora tvorby tlakových níží. Keď je povrchová teplota mora vyššia, dochádza k väčšiemu odparovaniu a zvyšuje sa vlhkosť vzduchu nad vodnou hladinou. Vlhký vzduch je následne hnacím motorom pre tvorbu búrok a tlakových níží, ktoré sa môžu z oblasti Stredomoria posúvať severnejšie, vrátane strednej Európy.

 
 

Počas jesene, keď je more ešte teplé po letných mesiacoch, sú tieto tlakové níže často spojené s intenzívnymi dažďami. Slovensko môže v tomto období zažiť výdatné zrážky a búrky, predovšetkým v južných a v západných oblastiach, ktoré sú najviac vystavené vplyvu vzdušných prúdov prichádzajúcich zo Stredomoria a od Jadranu.

Teplé more vedie k vyššej vlhkosti v atmosfére, čo môže v jesenných mesiacoch znamenať častejšie zrážky a dlhšie obdobia sychravého počasia. Vlhký vzduch prúdiaci z oblasti Chorvátska a Talianska môže viesť k trvalým dažďom.

Už teraz pociťujeme následky teplého mora v oblasti Jadranu a Stredomoria a ešte výraznejšie sa to prejaví v stredu. Počasie v našej oblasti ovplyvní hlboká tlaková níž, ktorá prinesie výdatné lejaky. Tie vyvolajú dokonca povodne a do Álp prinesú sneženie. Okrem výdatných zrážok totiž vpadne do našej oblasti chladnejší vzduch, ktorý sa prejaví práve výdatným snežením.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd