Tento víkend si užite naplno. Bude zrejme posledný počas prázdnin s teplotami nad +30 °C

Tento víkend si užite naplno. Bude zrejme posledný počas prázdnin s teplotami nad +30 °C
Dominik Cenkner

Pred nami je druhý augustový víkend, ktorý bude z hľadiska počasia typicky letný. Užite si ho preto naplno. Ako naznačujú dlhodobé predpovede, bude to zrejme posledný víkend týchto prázdnin, ktorý prinesie teploty nad +30 °C

Uplynulý týždeň priniesol klasické letné počasie. Bolo teplo, ale potrápili nás aj búrky. V podobnom duchu budeme pokračovať aj počas tohto víkendu.

Počasie u nás bude dnes ovplyvňovať okraj tlakovej výše, ktorá do našej oblasti bude zasahovať od západu. Po jej severnej strane začne prúdiť od západu teplejší vzduch.

Sobota preto bude jasná až polooblačná. Len na severe pri prechodne zväčšenej oblačnosti sa výnimočne môžu vyskytnúť prehánky. Ráno sa v údoliach ojedinele môže tvoriť hmla. Najmä na cestách si preto dajte pozor.

 

Teploty sa dostanú nad +30 °C

Maximálne denné teploty vystúpia na +28 °C až +33 °C. Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami, a to okolo +26 °C.

Na niektorých miestach nás potrápi aj dusno, a to najmä k večeru. Viac prezrádza naša videografika.

Počas soboty sa očakáva bezvetrie alebo len slabý premenlivý, na západe severozápadný vietor. Ten bude dosahovať rýchlosť 2 až 6 m/s.

Pozor si dajte aj na vysoký UV index, ten na poludnie dosiahne hodnotu 6,2. V poludňajších hodinách, teda od 10. do 15. hodiny, treba vyhľadať tieň, vonku sa chrániť odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a samozrejme aj okuliarmi.

Posledný teplý víkend týchto prázdnin

Podľa najnovších výstupov modelov to vyzerá tak, že tento víkend bude posledným počas prázdnin, kedy teploty vystúpia nad +30 °C.

Zajtra, v nedeľu 11. augusta, bude počasie v strednej Európe v teplom vzduchu ovplyvňovať rozsiahla oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Bude preto prevládať jasná až polooblačná obloha, len ojedinele sa očakáva zväčšená oblačnosť.

Denné teploty vystúpia od +27 °C do +34 °C. Počas dňa bude fúkať slabý, postupne miestami západný až severozápadný vietor s rýchlosťou do 5 m/s.

Teplé počasie vydrží aj v ďalšom pracovnom týždni. Aj keď nebude až tak horúco, ako sa očakávalo.

 

Záver týždňa však prinesie ochladenie a ako naznačuje naša mesačná predpoveď počasia, do začiatku školského roka sa už k teplotám nad +30 °C nedostaneme. Pripomíname však, že predpovede sa ešte môžu meniť, ale nateraz to skrátka vyzerá tak, že tento víkend bude posledný skutočne teplý v rámci týchto prázdnin.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd