Tento rok je rokom extrémov počasia. December je najchladnejším a jún bol najhorúcejším v histórii

Tento rok je rokom extrémov počasia. December je najchladnejším a jún bol najhorúcejším v histórii
Zuzana Macháčová

December je v Pekingu najchladnejší v histórii merania. Paradoxom je, že tohtoročný jún bol najhorúcejší v histórii meraní v čínskej metropole.

Čínu už túto zimu zasiahlo niekoľko vĺn extrémneho počasia. V niektorých oblastiach si to vynútilo zatvorenie škôl a obmedzenie dopravy. Objavili sa správy aj o problémoch s vykurovaním v provincii Henan v centrálnej časti krajiny.

Pekingské meteorologické observatórium zaznamenalo viac ako 300 hodín mrazivého počasia za menej ako dva týždne, informoval denník China Daily. Minulý pondelok klesla teplota v čínskej metropole na -15,5 °C, čo bola najnižšia hodnota zaznamenaná 19. decembra.

Tohtoročný december v Pekingu sa ukázal byť najchladnejším od roku 1951, teda od začiatku meraní. Tento rok je v Číne rokom extrémov počasia. Tohtoročný jún bol najhorúcejší v histórii meraní, pripomína web BBC.

Extrémna zima aj v Japonsku a Južnej Kórei

Husté sneženie bolo hlásené aj v niektorých oblastiach na severe Japonska. Úrady vydali výstrahy pred snežením v prefektúrach Gifu a Hokkaido.

V Južnej Kórei však v posledných týždňoch došlo k veľkým teplotným zmenám, ktoré sa podľa údajov juhokórejského meteorologického úradu pohybujú od +16 °C do -12 °C. Nie je jasné, ako sa ľudia vyrovnávajú s ťažkými poveternostnými podmienkami v susednej Severnej Kórei, zdôrazňuje BBC.

Medzi možné príčiny extrémneho počasia patrí podľa odborníkov aj oslabenie polárneho vortexu. Ide o systém nízkeho tlaku, ktorý je zvyčajne uzavretý okolo Arktídy, čo umožňuje, že studený vzduch sa pohybuje ďalej na juh. Vedci sa nezhodujú na tom, akú úlohu v tomto probléme zohrávajú klimatické zmeny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd