Tento asteroid je dlhý okolo 3 km. Okolo Zeme preletí naozaj tesne. Môžete ho aj vidieť

Tento asteroid je dlhý okolo 3 km. Okolo Zeme preletí naozaj tesne. Môžete ho aj vidieť
Veronika Salayová

Blíži sa k nám veľký asteroid, ktorý dosahuje veľkosť približne 3 km. Budúci týždeň preletí okolo našej planéty naozaj tesne. Bude dokonca viditeľný aj malým ďalekohľadom.

Asteroid s označením 2011 UL21 je vesmírna skala strednej veľkosti, ktorej dráha pretína obežnú dráhu Zeme. NASA klasifikovala tento asteroid ako „potenciálne nebezpečný asteroid“ kvôli jeho predpovedanému blízkemu preletu. 

Asteroid obieha okolo Slnka každých 1 130 dní. Na základe svojej jasnosti a spôsobu, akým odráža svetlo, má tento vesmírny objekt priemer do 3,785 km, čím sa radí medzi tie väčšie asteroidy.

 

Kde hľadať asteroid na oblohe?

Okolo Zeme preletí asteroid 2011 UL21 vo štvrtok 27. júna o 22.16 hod. vo vzdialenosti 6 641 274 km od Zeme, čo je z astronomického hľadiska veľmi tesne.

Bude sa pohybovať rýchlosťou 25,9 km/s. Keďže je dostatočne veľký, prelet bude možné pozorovať aj malým ďalekohľadom.

V noci zo štvrtku na piatok dosiahne svoju maximálnu zdanlivú jasnosť 11,7 magnitúdy a bude sa na oblohe presúvať cez súhvezdia Hydra, Panna, Váhy a potom prejde smerom k Herkulesovi.

Aj keď sa tento asteroid radí k tým nebezpečnejším, pri prelete okolo našej planéty nám nič nehrozí, ubezpečujú odborníci z NASA.

K takémuto blízkemu priblíženiu asteroidu tejto veľkosti dochádza v priemere každých 10 rokov.

 

Prelet asteroidu 2011 UL21 si môžeme pozrieť aj v LIVE prenose na tomto odkaze

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd