Táto krásna animácia ukazuje prehľadne, prečo bude počasie extrémne a nebezpečné

Peter Minárik

Do USA sa blíži hurikán MIlton, ktorý bude extrémny a prinesie mimoriadne nebezpečné javy. Mnohí ho označujú ako hurikán storočia a to predovšetkým pre jeho plošné škody na Floride. Video ukazuje, prečo bude hurikán taký nebezpečný.

Hurikán Milton sa ukazuje ako mimoriadne nebezpečný prírodný živel, keďže podľa najnovších údajov z Národného centra pre hurikány (National Hurricane Center) jeho vietor neustále narastá na intenzite. 

Vietor s intenzitou tropickej búrky teraz zasahuje do vzdialenosti až 400 km od centra búrky, najmä na jeho severnej strane. Pre porovnanie, v utorok popoludní sa tieto vetry šírili len 150 km od stredu hurikánu.

V nasledujúcich hodinách sa predpokladá, že sa veterné pole Miltonu bude ešte rozširovať, čo môže priniesť ničivý vietor do veľkej časti polostrova Florida. Už teraz boli na západnom pobreží Floridy, od oblasti severne od Tampa Bay až po Keys, zaznamenané vetry s rýchlosťou tropickej búrky.

 

Hurikán dorazí čoskoro

Predpoveď času, kedy hurikán Milton zasiahne pevninu, bola upravená kvôli miernemu posunu jeho trasy smerom na juh.

Hurikán by mohol doraziť k pobrežiu už o 23:00, pričom sa očakáva, že zasiahne oblasť blízko alebo južne od mesta Sarasota. Tento posun o 20 km na juh od pôvodnej trasy, ktorý sa odohral v priebehu niekoľkých hodín, znamená, že Milton bude mať menej času na pohyb cez Mexický záliv predtým, než dosiahne pevninu.

Kratší čas nad vodou taktiež znamená, že hurikán bude mať menej príležitostí na oslabenie. Hurikán by mal doraziť na pobrežie ako hurikán 3. až 4. kategórie.

 

Odborníci varujú, že obyvatelia postihnutých oblastí by mali okamžite dokončiť všetky prípravy a byť pripravení na extrémne podmienky, ktoré Milton so sebou prináša.

Pozor na extrémne povodne

Vietor bude ničivý, no meteorológovia varujú najmä pred povodňami. Vietor hurikánu totiž bude vytláčať vodu z Mexického zálivu a jej výška môže narásť až do výšky 4,5 metra.

To predstavuje výšku, ktorá zaplaví dom až na úroveň 1. nadzemného podlažia a evakuácia bude už absolútne nemožná. Meteorológovia tak varujú pred týmto nebezpečným hurikánom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd