Táto búrka bola taká extrémna, že zabila 8 ľudí

Táto búrka bola taká extrémna, že zabila 8 ľudí
Veronika Sádovská

Brazílskym mestom Sao Paulo a jeho okolím sa pred pár dňami prehnala prudká búrka. V dôsledku katastrofy zomrelo najmenej osem ľudí. Bez elektriny je stále viac ako 530 000 odberateľov.

Búrka sprevádzaná výdatnými zrážkami zasiahla v piatok 11. októbra najľudnatejšie mesto Brazílie - Sao Paulo a jeho okolité regióny. V dôsledku tejto katastrofickej búrky zomrelo najmenej osem ľudí, väčšina v súvislosti s popadanými stromami.

Nárazy vetra miestami presiahli 100 kilometrov za hodinu. Podľa miestnych úradov išlo o jednu z najsilnejších búrok za posledných 29 rokov. Takýto silný vietor zaznamenali naposledy v roku 1995.

 

Stovky zásahov hasičov

Silný vietor vyvracal stromy, ktoré poškodili mnohé domy a autá. Búrka strhla elektrické vedenie a milióny ľudí zostali v tomto veľkom meste, v ktorom žije vyše 11 miliónov obyvateľov, bez energie

Hasiči a príslušníci civilnej obrany vykonali vyše päť stoviek zásahov. Ich činnosť sa týkala najmä odstraňovania popadaných stromov a zrútených múrov budov či oplotenia, ktoré tieto stromy poškodili.

V pondelok ráno miestneho času bolo ešte stále viac ako 530 000 miest v metropolitnej oblasti štátu Sao Paulo bez elektriny, z toho asi 354 000 sa nachádzalo v samom centre Sao Paula, uviedla spoločnosť Enel, ktorá sa zaoberá distribúciou energie.

„Nie je tu elektrina, takže všetky mrazené potraviny sa rozmrazujú a nemôžete ich znova zmraziť," povedal majiteľ obchodu v Sao Paulo.

 

Zomrelo najmenej osem ľudí

Úrady uviedli, že úmrtia boli hlásené v štyroch rôznych mestách vrátane Sao Paula, väčšina z nich súvisela s popadanými stromami. Pršalo tak husto, že miestne médiá informovali, že predstavitelia Poslaneckej snemovne – dolnej komory brazílskeho kongresu – boli nútení použiť v budove dáždniky, pretože cez strechu presakovala voda.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Zajtra
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
18 °C / -1 °C
Sergej
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd