Taliansky SUPERVULKÁN sa veľmi pomaly prebúdza. Dnes sa pod ním opäť triasla zem

Taliansky SUPERVULKÁN sa veľmi pomaly prebúdza. Dnes sa pod ním opäť triasla zem
Veronika Salayová

Dnes ráno talianski vulkanológovia zaznamenali ďalšie slabšie zemetrasenia pod talianskym supervulkánom Flegrejské polia. Odborníci sú toho názoru, že supervulkán sa veľmi pomaly prebúdza. 

Obyvateľov talianskeho mesta Pozzuoli, kde sa nachádza taliansky supervulkán Flegrejské polia, dnes ráno vystrašilo ďalšie citeľné zemetrasenie.

Taliansky inštitút INGV zaznamenal dnes ráno o 7.14 h zemetrasenie s magnitúdou 2,9 v hĺbke 3 km. Po prvom otrase krátko na to, o 7.32 h, nasledovalo zemetrasenie s magnitúdou 3,2 s rovnakým hypocentrom.

Vezuvské observatórium oznámilo tejto správe, že dnes od 7.14 h prebieha v oblasti Flegrejských polí sled seizmických udalostí s predbežnou maximálnou magnitúdou 3,2.

 

Vzhľadom na vyššie uvedené obecná správa spolu s civilnou ochranou obce Pozzuoli pozorne sleduje vývoj prebiehajúcej seizmickej sekvencie a bude poskytovať následné aktualizácie, kým sa tento jav neukončí. 

Erupcia nateraz nehrozí

Výskum vedcov z Univerzity v Londýne ešte minulý rok odhalil, že sopka, ležiaca v blízkosti miliónového Neapolu, sa po viac ako 480 rokoch opäť prebúdza. Dobrou správou je, že sa to deje veľmi pomaly, čiže náhla erupcia nateraz nehrozí. 

V posledných týždňoch a mesiacoch sa opäť pomerne pravidelne objavujú malé zemetrasenia, čo naznačuje mierny pohyb magmy pod sopkou. Naposledy k otrasom došlo začiatkom marca a po mesiaci sa otrasy objavujú opäť.

Prebúdzanie supervulkánu je veľmi pomalý proces a k jeho erupcii môže dôjsť až v priebehu desiatok až stoviek rokov, takže dôvody na obavy nie sú, ubezpečujú svetoví vulkanológovia. Nič nenaznačuje tomu, že by supervulkán náhle vybuchol. 

 

Po celej planéte je rozmiestnených asi 20 supervulkánov, z ktorých najvýznamnejšie sú v Indonézii, na Novom Zélande či známy Yellowstone v USA. Supervulkán máme aj v Európe a je ním práve táto talianska sopka Flegrejské polia.

Výbuch supervulkánu

Vo všeobecnosti supererupcie vybuchnú približne raz za 10 000 rokov a takýto scenár nám nateraz určite nehrozí. Ak raz k takejto supererupcii dôjde, dôsledky by boli katastrofické nielen pre Európu, ale pre celý svet.

Do atmosféry by sa uvoľnilo toľko síry a toxických plynov, že by mohli zablokovať Slnko a Zem uvrhnúť do vulkanickej zimy pretrvávajúcej niekoľko rokov. Popri erupcii by zároveň vznikli gigantické vlny tsunami s výškou presahujúcou až 33 metrov. 

Ľudstvo aj všetky žijúce tvory na Zemi by mali zrejme problém s prežitím. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd