Taliansko zasiahlo upršané a chladné počasie. „Akoby bola jeseň než leto,“ tvrdia odborníci

Taliansko zasiahlo upršané a chladné počasie. „Akoby bola jeseň než leto,“ tvrdia odborníci
Dominik Cenkner

Dovolenkári, ktorí si v týchto dňoch zvolili Taliansko za svoju letnú destináciu, zrejme nie sú nadšení. Dôvodom je chladné a upršané počasie, ktoré prevláda na juhu krajiny. Meteorológovia dokonca spomínajú jeseň namiesto leta.

Júl sa v talianskej Kalábrii a Sicílii prakticky ešte ani nezačal. Aspoň z pohľadu typických meteorologických charakteristík sezóny.

Množstvo ľudí, aj Slovákov, sa už vybralo na dovolenky. Tí, ktorí si za cieľ svojej destinácie vybrali juh Talianska, však zrejme nie sú nadšení.

Zlé počasie totiž kazí všetky plány. Od začiatku týždňa v oblasti intenzívne prší a aj teploty nie sú obzvlášť vysoké.

 

Chladné počasie na juhu Talianska

V Messine na pobreží klesla dnešná minimálna teplota na +19 °C a teraz maximum za bieleho dňa nepresahuje +25°C. To sú typické hodnoty pre začiatok mája.

V Cosenze bolo minimum dokonca +17 °C a teraz je maximum uviaznuté na +24 °C. Aj v okolí Kalábrie a Palerma sa maximálna teplota drží na +26 °C .

Teploty sú v porovnaní s dobovým normálom veľmi nízke. Meteorológovia ich dokonca označujú za jesenné.

Spadli stovky mm zrážok

Nižšie teploty oproti dlhodobému normálu by ešte nemuseli byť sami o sebe zlé. Mnohí totiž nemusia mať radi extrémne horúce leto.

Problémy spôsobujú aj zrážky, ktorých je viac než dosť. Na niektorých miestach ich od začiatku júla počítajú v stovkách milimetrov.

V centre mesta Cosenza spadlo v stredu 30 mm zrážok, v priemyselnej časti ich namerali až 87 mm. Rekord zrážok pre túto vlnu zlého počasia v Kalábrii však patrí dedinke Maione.

Dnes tu napršalo 27 mm, včera 85 mm a predvčerom 17 mm. Spolu teda 129 mm za posledné tri dni.

 

Odborníci tak hovoria o typicky jesennom kontexte počasia, kedy sa zrážky vyskytujú niekoľko dní po sebe. Dážď navyše očakávajú aj v priebehu piatka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd