FOTO: Taliansko zasiahli silné nočné búrky. Objavil sa aj downburst, ktorý strhával strechy

FOTO: Taliansko zasiahli silné nočné búrky. Objavil sa aj downburst, ktorý strhával strechy
Veronika Salayová

V pondelok popoludní a v noci vyčíňali v severnom a strednom Taliansku veľmi silné búrky, a dokonca sa objavil aj nebezpečný downburst. Vietor pri ňom dosahoval rýchlosť 110 km/h a bez značných škôd sa to nezaobišlo. 

Pondelkové popoludnie, noc a aj dnešné ráno boli v Taliansku mimoriadne búrlivé. Búrky sa presúvajú severovýchodným smerom a počas dnešného popoludnia sa búrky dostanú aj nad Maďarsko.

Vlna búrok sa bude od západu Maďarska šíriť smerom k východu, pričom nie je vylúčené, že sa nejaké búrky vyskytnú aj v našich južných okresoch, najmä na strednom Slovensku.

Teplý vzduch z juhu

Za túto búrlivú situáciu na konci októbra môže veľmi teplý vzduch, ktorý prúdi od juhozápadu. Súčasne sa to prejavuje aj na silnejšom nárazovom vetre. Z Talianska a z Jadranu sa dnes ráno nad Chorvátsko a Slovinsko rozširujú pomerne intenzívne búrky, ktoré v noci spôsobili v Taliansku aj škody. Zaznamenali pri nich dokonca aj downburst. 

Na severe krajiny v Torre Lago sa objavil downburst, ktorý odtrhol strechy na približne 20 domoch v Torre Lago. V tejto oblasti spadlo aj veľa dlaždíc a stromov, ktoré poškodili viaceré autá a altánky. Okrem toho došlo aj k požiarom elektrických kabín. Operačná sála hasičského zboru do dnešného rána evidovala viac ako 35 tiesňových hovorov a volaní o pomoc.

Intenzívne lineárne nárazy vetra downburstu dosiahli rýchlosť až 110 km/h. Nepríjemnosti a popadané stromy boli hlásené aj na diaľnici v Massarose a v Lido di Camaiore. 

Lejaky spôsobili aj zosuv pôdy

Búrky priniesli do Talianska aj veľmi veľa zrážok, ktoré zasiahli najmä severné regióny Talianska. Napríklad vo Follo spadlo 108 mm zrážok a až 171 mm zrážok za 12 hodín spadlo v Pontremoli tesne za ligúrskymi hranicami a v Cabanne v obci Rezzoaglio.

V dôsledku intenzívnych zrážok došlo v obci Isola del Cantone k zosuvu pôdy na štátnej ceste 35 v Giovi. V oblasti Piacenza v dôsledku stúpania rieky Nure preventívne uzavreli most.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd