Taliansko je na kolenách. Situácia sa stále zhoršuje

Taliansko je na kolenách. Situácia sa stále zhoršuje
Veronika Sádovská

Silné dažde, ktoré postihli Taliansko už majú aj prvú obeť a to len 20-ročného mladého muža. Výstrahy nepoľavujú a riekou Pád sa rúti povodňová vlna.

Nové červené varovanie pred počasím bolo vydané na zajtra v Emilia-Romagna pre pobrežie a planinu Ferrara v dôsledku prechodu povodňovej vlny po rieke Pád. V utorok sa tiež očakávajú lokálne dažďové prehánky, ktoré sa budú presúvať z juhu na sever.

Vyčíňanie počasia zasiahlo aj juh Talianska a predovšetkým oblasť Kalábrie. Tú tiež ešte čakajú rušné hodiny a dnes bola situácia najhoršia práve tam.

 

V Bologni zomrel len 20-ročný mladík

Prokuratúra v Bologni otvorila vyšetrovanie smrti mladíka menom Simon Farinelli, ktorý sa stal obeťou vlny zlého počasia, ktorá v posledných dňoch zasiahla oblasť Emilia-Romagna. Mladého muža, ktorý mal len 20 rokov, zmietla s autom náhla povodeň v noci zo soboty na nedeľu v Botteghino di Zocca v bolonskej obci Pianoro. Hasiči v tom istom meste museli evakuovať aj rodinu s len trojmesačným bábätkom. Na ich záchranu použili vrtuľník.

Hasiči z Messiny vyslobodili 3 ľudí uviaznutých vo svojich vozidlách ponorených do vody v dvoch cestných podjazdoch v dôsledku nepriaznivého počasia, ktoré provinciu v týchto hodinách postihuje. Celkovo bolo v provincii Messina vykonaných 30 zásahov.

Napriek tomu, že varovanie pred počasím sa zmenilo z oranžovej na žltú, dnešný deň boli zaznamenané veľké škody a kritické problémy hlavne v Kalábrii. Hasiči, záchranári a dobrovoľníci z civilnej ochrany majú za sebou desiatky výjazdov  a rovnako mnohé stále prebiehajú. Najviac postihnutou oblasťou je oblasť Lamezzo, kde v posledných hodinách po rozvodnení rieky Amato vzniklo množstvo škôd.

 

Cesta sa zmenila na rozbúrenú rieku

V dôsledku vyliatia miestneho potoka bola časť štátnej cesty č. 280 pod vodou. V jednom momente sa nestabilná zem prepadla a vytvorila niekoľko metrov dlhú dieru v strede cesty neďaleko križovatky Lamezia Terme Sud.

Spadlo do nej auto, ktoré viedla 25-ročná žena, jazdiaca smerom do mesta Lamezia Terme. Ako opísali miestne médiá, ďalší vodiči okamžite pribehli na pomoc a ženu aj spolujazdcov vytiahli a zachránili. Nikomu sa nič nestalo.

Premočená pôda po predchádzajúcich záplavách ešte nestihla vyschnúť a tak počas tejto vln výdatných dažďov dochádza k veľmi početným zosuvom pôdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd