Taliansko bičuje medikán: Pod vodou je takmer celá krajina

Ema Bazhaykin

Po tom, čo prvý medikán tohto roka napáchal obrovské škody v Španielska a najmä Francúzsku, teraz naplno úraduje v Taliansku. Pod vodou sú už prakticky všetky regióny od severu až po juh, a vyzerá to tak, že tento stredomorský tropický cyklón len tak skoro neodíde.

Stredomorský tropický cyklón nad Stredozemným morom, nazývaný aj medikán, je oveľa výraznejší a silnejší než bežný cyklón. Prináša veľmi silný vietor a intenzívne zrážky.

Prvý medikán tohto roka udrel už vo štvrtok v Španielsku, odkiaľ sa rýchlo presunul nad Francúzsko, kde spôsobil na mnohých miestach obrovské záplavy. V niektorých horských oblastiach spadlo vyše 600 mm zrážok.

Medikán udrel plnou silou na celom území Talianska

Teraz už niekoľký deň sužuje tento stredomorský cyklón Taliansko a zlou správou je, že podľa prognóz sa tu výdatné dažde zdržia až do začiatku budúceho týždňa, čím spôsobia masívne záplavy.

 

Najkritickejším dňom je práve dnešná sobota, kedy intenzívne prší prakticky na celom území Talianska, od Benátska cez centrálne regióny až po Kalábriu a Sicíliu. 

Aktuálne počasie v Taliansku, 19.október 2024
Aktuálne počasie v Taliansku, 19.október 2024, zdroj: Ventusky

Už zajtra by sa zlé počasie malo sústreďovať najmä do južných oblastí, najmä medzi Kalábriou a Sicíliou, kde môže napršať viac ako 150 mm zrážok, a práve týchto regiónoch bude dážď a silný vietor pretrvávať do prvých dní nového týždňa.

Záplavy a zosuvy pôdy naprieč celou krajinou

Dážď a búrky zasiahli Kampániu, najmä Neapolský záliv a Salernský záliv, po tom, čo sa včera vyskytli kritické problémy na polostrove Sorrento so silnými záplavami.

Dážď a prehánky nešetria ani Pugliu, no práve medzi Sicíliou a Kalábriou dosahuje nepriaznivé počasie maximálnu intenzitu. Ostrovom prechádzajú silné búrky s úhrnom zrážok dosahujúcim 80 až 90 mm medzi oblasťou Agrigento a Caltanissetta, na Sicílii došlo aj k zosuvom pôdy.

Masívny zosuv pôdy zažili aj obyvatelia ostrova Stromboli pri Sicílii, ktorí sú aktuálne odrezaní od sveta.

 

Intenzívne javy už zasiahli aj iónsku stranu, od Messiny po Ragusu, s nahromadením zrážok, ktoré na juhovýchode regiónu rýchlo presiahli 70 mm. Ešte intenzívnejšie javy mieria na Kalábriu, najmä na iónsku stranu.

V oblasti Catanzaro už boli v niektorých oblastiach zaznamenané úhrny zrážok takmer 130 mm, pričom nepriaznivé počasie sa stupňuje aj v oblasti Cosentino.

Medikán nešetrí ani centrálne regióny. Deň sa začína intenzívnymi prehánkami v regióne Marche, najmä v oblasti Ancony, kde už bolo zaznamenaných 70 mm zrážok. Dážď a prehánky zasahujú aj tyrhénsku stranu, najmä Lazio. Už včera večer dažde spôsobili záplavy v oblasti Velletri.

Severná vetva medikánu sa pohybuje hore Pádskou nížinou z východu na západ a je už zodpovedná za dažde a prehánky v Emilia Romagna, či vyliatie rieky Cecina v Toskánsku.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Štvrtok
Jasno
15 °C / -4 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
16 °C / -4 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd