Taliani sa už vo veľkom pripravujú na erupciu supervulkánu. Chystá sa cvičenie pre civilných obyvateľov

Taliani sa už vo veľkom pripravujú na erupciu supervulkánu. Chystá sa cvičenie pre civilných obyvateľov
Veronika Sádovská

Campi Flegrei (v preklade Flegrejské polia) je supervulkán, ktorý každú chvíľu hrozí masívnou erupciou. Taliani túto hrozbu berú vážne a už o pár dní chystajú veľké cvičenie aj pre civilných obyvateľov. V bezprostrednej blízkosti žije vyše 100 000 ľudí.

Flegrejské polia sú kalderou v hornej časti sopky. Má priemer 13 kilometrov. Pod kalderou sa nachádza veľké jazero tekutej magmy a preto sa Flegrejským poliam hovorí aj „najnebezpečnejší supervulkán Európy“, ktorého erupcia môže ohroziť bezpečnosť státisícov ľudí.

V oblasti kaldery sú okrem iného aj mesto Pozzuoli, súčasť metropolitnej oblasti Neapol, kde žije cez 80 000 obyvateľov. V tejto oblasti sú dlhodobo zaznamenané silné seizmické otrasy, ktoré vyvolávajú medzi obyvateľmi čoraz väčšie obavy. V posledných mesiacoch prebiehajú práce na pláne hromadnej evakuácie v prípade výbuchu tohto supervulkánu.

 

Hromadné civilné cvičenie

Vo štvrtok 3. októbra o 18.00 h sa v Auditorium della Porta del Parco di Bagnoli za prítomnosti vedúcich regionálnej a obecnej civilnej ochrany a dotknutých obcí uskutoční stretnutie s občanmi na tému "EXE Flegrei 2024", počas ktorého budú predstavené plánované aktivity k príprave obyvateľstva na erupciu.

Od 9. do 12. októbra sa v Campi Flegrei uskutoční národné cvičenie kvôli riziku sopečnej erupcie, kde môžu dobrovoľne prísť aj občania potenciálne postihnutých oblastí. Testovať budú rôzne spôsoby evakuácie z evakuačných stredísk v jednotlivých obciach či mestských častiach do veľkých zberných evakuačných oblastí v celom regióne.

Tomuto hromadnému cvičeniu budú predchádzať aj komunikačné aktivity vo forme rozdávania letákov či informačných stánkov, ktoré budú rozmiestnené na viacerých strategických bodoch v obciach a mestách. Okrem toho testovať budú aj odosielanie správ IT-Alert (národný systém varovania verejnosti), ktoré budú zaslané tým, ktorí sa budú nachádzať na území Kampánie.

 

Podľa vedcov môže dôjsť k veľkej erupcii

Názory odborníkov na blížiacu sa erupciu sa líšia. Niektorí tvrdia, že môže dôjsť k veľkej erupcii. „Nehovoríme, že nastane erupcia, ale tvrdíme, že podmienky pre ňu sú priaznivejšie,“ uviedol jeden z autorov štúdie, ktorú zverejnil časopis Nature a šéf vedeckého tímu, Christopher Killburn. Podľa vedcov by erupcii mohli predchádzať „relatívne slabé náznaky“.

Malo by ísť napríklad o rast úrovne povrchu alebo pokles počtu zemetrasení. To znamená, že k erupcii by mohlo dôjsť pomerne „nečakane“.

„Pravdepodobnejšie sú menšie erupcie,“ tvrdí ďalší z autorov štúdie Stefano Carlino. Veľmi silná erupcia je podľa neho veľmi málo pravdepodobná. Posledná silná erupcia Flegrejských polí nastala v roku 1538. Podľa niektorých teórií erupcia sopky pred 30 tisíc rokmi prispela k vyhubeniu neandertálcov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd