Takto Slováci zachytili SUPERSPLN. Pozorovať ho stíhate aj dnes

Takto Slováci zachytili SUPERSPLN. Pozorovať ho stíhate aj dnes
Ema Bazhaykin

Včerajšia jasná obloha priala pozorovaniu najúžasnejšieho supermesiaca tohto roka. Ak ste ho však nestihli, nezúfajte. Príležitosť budete mať aj dnes.

Mesiac nám práve dnes pripravil jedno z najúžasnejších nebeských divadiel – najväčší a najjasnejší superspln tohto roka.

Napriek tomu, že mu silno konkurujú kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a polárna žiara, ktorá sa už pomaly stane bežným javom aj na Slovensku, dnešný supermesiac za nimi v ničom nezaostáva.

Keďže superspln nastáva už dnes o 13:26 h, v plnej kráse sme ho na Slovensku pozorovali už od včerajších večerných hodín a na oblohe sa vynímal až do brieždenia.

 

O množstvo nádherných fotografií supermesiaca sa s nami podelili aj naši čitatelia. Pozrieť si ich môžete v galérii.

Superspln nastáva už dnes

Superspln nastáva už dnes (17. októbra) o 13:26 h. V plnej kráse ho však uvidíme až pri západe slnka či počas nočných hodín, kedy bude dominantne svietiť na jasnej oblohe. Skrášľovať ju bude až do rána.

Nezabudnuteľný zážitok zo splnu však budete mať pri západe slnka, o čom svedčia aj niektoré z fotografií v galérii. Práve pri západe slnka, keď bude Mesiac nízko nad obzorom, totiž dôjde k efektu nazývanému „lunárna ilúzia“. 

 

Tento efekt spôsobí, že Mesiac bude vyzerať väčší ako normálne a vďaka atmosférickému lomu naša prirodzená družica nadobudne nádherný oranžový odtieň, ktorý sa bude dokonale vynímať na jesennej oblohe.

Jasná, miestami polojasná obloha, bude pozorovaniu supersplnu na väčšine nášho územia priať aj dnes.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd