Takéto počasie tu nebolo 40 rokov. Všetko sa mení

Takéto počasie tu nebolo 40 rokov. Všetko sa mení
Ema Bazhaykin

Máte pocit, že počasie sa v poslednom čase zbláznilo? Nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách hovoria meteorológovia o vrtochoch počasia, aké v Európe nemajú obdoby.

Počasie nás v posledných rokoch sužuje jedným extrémom za druhým. Horúčavy a suchá striedajú intenzívne dažde s ničivými sprievodnými javmi.

Takéto lejaky sužujú posledné dni aj Poľsko. Poľskí meteorológovia po nedávnych záplavách dokonca hovoria o „tropických lejakoch“. V stredu spadlo v niektorých oblastiach 260 percent mesačného normálu a lejaky pripomínali tie, ktoré sa vyskytujú v tropickom podnebí.

Oblačnosť nad Varšavou bola takmer rovnaká ako v Indii či Mexiku

Lejaky, ktoré v posledných dňoch zasiahli Poľsko, majú mnohé črty tropických lejakov. V stredu spadlo v Zamośći za 12 hodín viac ako 140 litrov na meter štvorcový, teda 260 percent mesačnej normy, ktorá v tomto regióne predstavuje približne 60 – 70 l/m². 

 

Výdatné stacionárne zrážky v Zamośći a Varšave vyzerajú priam neuveriteľne v porovnaní s okolitými miestami, kde dažde neboli také silné.

Denné zrážky vo Varšave (pondelok 19. augusta)
Denné zrážky vo Varšave (pondelok 19. augusta), zdroj: wetteronline.de
Denné zrážky v Zamośći (streda 21. augusta)
Denné zrážky v Zamośći (streda 21. augusta), zdroj: wetteronline.de

Podobne to bolo v uplynulých dňoch aj vo Viedni, Prahe a Drážďanoch. V týchto veľkých mestách sa denné úhrny zrážok pohybovali okolo 100 l/m², pričom o niekoľko desiatok kilometrov ďalej nepresiahli 10 l/m².

Oblaky boli ako špongia nasiaknutá vodou

Keď sa 19. augusta popoludní nad hlavným mestom Poľska prehnala dažďová vlna, Varšavu zahalila až do výšky 13 kilometrov ako v trópoch hrubá prikrývka mrakov. Vrstva vzduchu nad mestom, hrubá niekoľko kilometrov, bola nasýtená vodou ako špongia vo vani.

Varšavské diagramy znázorňujúce zmenu teploty vzduchu s nadmorskou výškou (červená čiara) a teplotu rosného bodu (modrá čiara), t. j. hodnotu, na ktorú sa musí časť vzduchu ochladiť, aby vodná para kondenzovala, ukázali, že obe čiary boli konvergentné alebo veľmi blízko pri sebe.

Vertikálny profil atmosféry vo Varšave (19. august)
Vertikálny profil atmosféry vo Varšave (19. august), zdroj: wetteronline

To znamená, že vrstva vzduchu nad mestom, hrubá niekoľko kilometrov, bola nasýtená vodou ako špongia vo vani. Takéto diagramy sú typické pre merania v mestách s tropickým podnebím v Indii či Mexiku.

Takéto dažde tu boli naposledy pred 40 rokmi

O bleskových povodniach v meste Zamość hovoria miestni ako o úkaze, ktorý sa tu naposledy vyskytol pred 40 rokmi. Vysvetliť si ho nevedia ani poľskí meteorológovia.

 

Pomerne rýchlo sa pohybujúci búrkový front mal podľa predpovede priniesť úhrn zrážok okolo 40-80 l/m², čo je typické pre leto. Je známe, že fronty pohybujúce sa nad Poľskom zo západu do krajiny sa nad východnými oblasťami vo všeobecnosti spomaľujú, takže na jednom mieste môže spadnúť viac vody.

Ale búrkový front z 21. augusta sa plynule, aj keď pomalšie, posúval na východ a meteorologické modely s takými výdatnými zrážkami v regióne nepočítali. Tento lejak prekonal všetky očakávania. 

Úkaz nie je len meteorologickou kuriozitou, ale aj varovaním do budúcnosti pred klimatickými zmenami, ktoré sa podieľajú na extrémnom počasí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd