Tak skoro voda neopadne. V povodí Dunaja opäť prší a teraz sa aj začne topiť sneh

Peter Minárik

Dunaj na našom hornom úseku začal kulminovať a výrazne vyššie sa už nedostane. Pokles Dunaja však bude trvať oveľa dlhšie, ako vzostup, ktorý bol náhly. V Rakúsku a v Nemecku totiž stále prší a k tomu sa začne topiť alpský sneh

Dunaj v Bratislave a pod Devínom začal kulminovať, no na 3. stupni povodňovej aktivity sa hladina bude udržiavať minimálne do stredajšieho večera. Až potom sa očakáva pokles.

Povodie Dunaja je už nasýtené, no v Alpách máme veľmi bohaté zásoby snehu, ktoré sa teraz začnú topiť. K tomu všetkému nám začalo v Rakúsku a v Nemecku pršať.

V povodí Dunaja spadne ešte do 40 mm

Zrážky, ktoré sa aktuálne vyskytujú v Nemecku a v Rakúsku sú pomerne intenzívne a vyskytovať by sa mali až do zajtrajšieho poludnia. Podľa aktuálnych výpočtov by malo v povodí Dunaja v Nemecku a v Rakúsku spadnúť až do 40 mm zrážok.

očakávané úhrny zrážok na nasledujúce obdobie
očakávané úhrny zrážok na nasledujúce obdobie
 

V Alpách naviac dochádza k prudkému otepľovaniu a nulová izoterma, čo je hranica nad ktorou mrzne sa postupne dostane až nad výšku 3000 m n.m.

V Alpách sa aktuálne od výšky 1500 m n.m. nachádzajú veľmi bohaté zásoby snehu. Výška snehu dosahuje 100 až 150 cm a tento sneh sa teraz bude topiť a začne zásobovať prítoky Dunaja.

V nadchádzajúcich dňoch sa ďalšie zrážky síce neočakávajú, no sneh v oblasti Álp bude stále zásobovať povodie Dunaja. Pokles hladiny tak bude veľmi pomalý aj na našom území.

 

Okrem topiaceho sa snehu a zrážok ovplyvní vysoký stav Dunaja aj vypúšťanie priehrad v Dolnom Rakúsku, ktoré v uplynulých hodinách zachytávali prívalovú vlnu a sú na úrovni naplnenosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd