Tajfún Krathon si na Taiwane vyžiadal prvé obete. Z postihnutej oblasti hlásia množstvo škôd

Dominik Cenkner

Na juhozápadný Taiwan vo štvrtok udrel síce zoslabnutý, ale stále dosť silný tajfún Krathon. Ostrov zasiahol búrkou, pri ktorej doteraz zahynuli dvaja ľudia, a prinútil ho už druhý deň zrušiť stovky letov a zatvoriť trhy.

Krathon dosiahol pevninu ako oveľa slabší tajfún 1. kategórie okolo poludnia v hlavnom prístavnom meste Kaohsiung. Vláda však stále varovala ľudí, aby zostali doma vzhľadom na prívalové dažde, silný vietor a búrkové vlny, ktoré sa zhodujú s prílivom.

Krátko po svitaní začali obyvatelia Kaohsiungu, mesta s približne 2,7 milióna obyvateľov, dostávať varovné textové správy, v ktorých sa im oznamovalo, aby vyhľadali úkryt pred nárazmi vetra s rýchlosťou viac ako 160 km/h. Prístav v Kaohsiungu zaznamenal nárazy vetra s rýchlosťou viac ako 220 km/h.

Starosta Kaohsiungu Chen Chi-mai povedal novinárom, že na uliciach je stále príliš veľa ľudí. „Pri pohľade na monitorovacie kamery vidíme, že vonku je veľa ľudí, ktorí jazdia na skútroch za takého silného vetra a dažďa, čo je naozaj veľmi nebezpečné,“ povedal. „Ak nemusíte, vyhnite sa, prosím, vychádzaniu von.“

 

Tajfún si vyžiadal prvé obete

Taiwanský hasičský zbor hlásil dve úmrtia, pretože blížiaci sa tajfún priniesol na ostrov prívalové dažde. K obom úmrtiam došlo na hornatom a riedko osídlenom východnom pobreží, pričom jeden muž spadol pri orezávaní stromu a druhého muža zasiahla padajúca skala.

V niektorých častiach východného Taiwanu spadlo viac ako 1,6 metra zrážok, ktoré priniesli kamene a blato padajúce na cesty. The Southern Taiwan Science Park, kde sídli jedna z hlavných tovární výrobcu čipov TSMC (2330.TW), uviedol, že prevádzka pokračuje normálne.

Podľa predpovedí sa tajfún bude pomaly prepracovávať na rovinatú západnú rovinu Taiwanu a do konca piatka zoslabne na tropickú depresiu, než dosiahne hlavné mesto Taipei. Všetky vnútroštátne lety boli zrušené už druhý deň, rovnako ako 236 medzinárodných letov. Severojužná vysokorýchlostná železničná trať pozastavila prevádzku zo stredného na južný Taiwan až do skorého večera.

Taiwanské finančné trhy boli tiež druhý deň zatvorené. V Tchaj-peji sa vyskytli drobné dažďové prehánky a mnohé obchody a nákupné centrá zostali otvorené.

Tajfúny často zasahujú východné pobrežie Taiwanu smerujúce k Tichému oceánu, ale Krathon je nezvyčajný tým, že zasiahol priamo západné pobrežie. Miestne médiá ho označili za „čudnú“ búrku z tohto dôvodu a kvôli tomu, ako sa vznášal pri pobreží, kým dosiahol pevninu.

Tajfún oblasť zasiahol po polstoročí

Vláda v Kaohsiungu je pri prípravách obzvlášť opatrná vzhľadom na to, že poslednýkrát ho takáto búrka zasiahla v roku 1977. Vtedy tajfún Thelma zabil 37 ľudí a spustošil mesto.

 

Vláda v najjužnejšom okrese Pingtung uviedla, že pri samostatnej katastrofe zahynulo šesť ľudí pri požiari elektrického vedenia v nemocnici, pričom ministerstvo zdravotníctva počas tajfúnu pracovalo na evakuácii pacientov do iných zariadení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd