Tajfún Kaemi zasiahol už aj Čínu. Evakuovať museli státisíce ľudí

Dominik Cenkner

Tajfún Kaemi v piatok zasiahol mestá v provincii Fu-ťien. Udrel tak už aj na Čínu, a to prudkými dažďami a silným vetrom. Doteraz postihol v tejto pobrežnej provincii takmer 630.000 ľudí a približne polovicu z nich museli evakuovať. Informuje o tom TASR.

Tajfún sa v uplynulých dňoch prehnal Taiwanom a Filipínami, kde si vyžiadal desiatky obetí. Informuje o tom čínska štátna tlačová agentúra Sinchua.

Miestne meteorologické úrady uviedli, že 72 obcí v provincii Fu-ťien zaznamenalo v dôsledku tajfúnu úhrn zrážok presahujúci 250 milimetrov. Najvyšší úhrn dosiahol až úroveň 512,8 milimetrov.

Tajfún Kaemi napriek slabnúcemu vetru a preradeniu do kategórii tropických búrok predstavuje významné riziko záplav. Najmä pre rieky v centrálnej Číne, ktorých hladiny už boli zvýšené v dôsledku predchádzajúcich letných dažďov.

 

Tajfún Kaemi si vyžiadal najmenej 5 obetí

Kaemi sa vo štvrtok prehnal Taiwanom s víchricou s rýchlosťou vetra až 227 kilometrov za hodinu a dažde zaplavili niekoľko miest a obcí. Zranilo sa viac ako 500 ľudí a päť z nich zahynulo.

Tajfún tiež potopil nákladnú loď pri taiwanskom pobreží a zabil 32 ľudí na Filipínach. V rozbúrenom mori pri Filipínach sa potopil aj námorný tanker prevážajúci priemyselné palivo.

Vo štvrtok sa pri pobreží Manily potopil filipínsky tanker nesúci 1,4 milióna litrov vykurovacieho oleja. Miestne úrady varovali, že ak by sa celý náklad dostal do vody, mohlo by ísť o najväčšiu ekologickú katastrofu v histórii Filipín. Záchranári aktuálne pátrajú po jednom členovi posádky, ktorý je stále nezvestný.

K incidentu došlo vo štvrtok o 1:10 miestneho času, približne 11 kilometrov na východ od Lamao Point v obci Limay. Viac informácií o tejto udalosti prinášame v tomto článku.

 

Vedci v piatok zverejnili správu, kde varovali, že tropické búrky sa zhoršujú v dôsledku globálneho otepľovania. Tieto búrky sú síce menej časté, ale oveľa intenzívnejšie, píše Reuters.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd