Tajfún Haikui ničí Taiwan. Zatvorené školy, pozastavená letecká aj trajektová doprava

Zuzana Macháčová

Desiatky ľudí utrpeli na Taiwane zranenia po tom, čo ostrov zasiahol tajfún Haikui, ktorý vyvracal stromy a tisíce ľudí prinútil opustiť svoje domovy. Zrušili lety a pozastavili trajektovú dopravu. 

Tajfún, ktorý v nedeľu zasiahol východné pobrežie, bol prvým, ktorý priamo zasiahol ostrov za posledné štyri roky. 

Uprostred prívalových dažďov a silného vetra sa zranili 2 ľudia v hornatej oblasti ostrova po tom, ako spadnutý strom zasiahol auto. Desiatky ľudí utrpeli zranenia väčšinou v dôsledku padajúcich trosiek, informovali miestni predstavitelia.

Živel so sebou priniesol nárazy vetra dosahujúce rýchlosť až 155 km/h. V hornatej provincii Hualien predpovedali zrážky presahujúce až 500 litrov vody na m².

Až 240 000 domácností bez elektriny

Tamojšie úrady sa rozhodli evakuovať viac ako 7 100 obyvateľov 11-tich miest a provincií. Napriek prijatým bezpečnostným opatreniam sa zranilo 44 ľudí.

Štátna elektráreň Taipower uviedla, že Haikui zanechalo viac ako 240 000 domácností bez elektriny. V pondelok sa stále pracuje na obnovení dodávok elektriny pre približne 34-tisíc dodávateľov.

V dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok zrušili Taiwan Airlines v pondelok 189 vnútroštátnych letov. Bola pozastavená aj trajektová doprava na okolité ostrovy.

Kraje a mestá na južnom, východnom a strednom Taiwane zrušili školské vyučovanie a zatvorili kancelárie.

Stále hrozí nebezpečenstvo

Taiwanský centrálny meteorologický úrad v pondelok ráno uviedol, že tahfún Haikui vstúpil do Taiwanského prielivu a smeroval do Číny. Živel bude naďalej prinášať prívalové dažde a s nimi aj riziko záplav a zosuvov pôdy.

Čínsky meteorologický úrad vydal v pondelok varovanie pred Haikui. Tajfún by mohol byť nebezpečný najmä v provinciách Fujian a Guangdong, kde sa očakávajú vysoké vlny a silný nárazový vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd