Tajfún Gaemi si na Filipínach vyžiadal najmenej 33 obetí

Tajfún Gaemi si na Filipínach vyžiadal najmenej 33 obetí
Dominik Cenkner

Na 33 vzrástol na Filipínach počet obetí záplav a zosuvov pôd v dôsledku tajfúnu Gaemi, uviedla miestna polícia. Na Taiwane si tajfún podľa úradov vyžiadal osem mŕtvych. Správy od zahraničných agentúr prevzala TASR.

Filipínsku metropolu Manila zasiahli najhoršie záplavy za uplynulé desaťročie, zahynulo tam 11 ľudí. V stredu boli mnohé cesty v Manile neprejazdné a takmer pol milióna obyvateľov ostalo bez elektriny.

V niektorých oblastiach siahala voda až po strechy domov. Desať obetí hlásili štyri filipínske provincie v okolí Manily.

Je medzi nimi aj člen posádky ropného tankera, ktorý sa prevrátil a potopil v Manilskej zátoke. Na mieste incidentu došlo k úniku ropy, ktorý sa snažia miestne úrady dostať pod kontrolu, aby zabránili environmentálnej kríze.

 

Potopený tanker môže spôsobiť ekologickú katastrofu

Vo štvrtok sa pri pobreží Manily potopil filipínsky tanker nesúci 1,4 milióna litrov vykurovacieho oleja. Miestne úrady varovali, že ak by sa celý náklad dostal do vody, mohlo by ísť o najväčšiu ekologickú katastrofu v histórii Filipín. Záchranári aktuálne pátrajú po jednom členovi posádky, ktorý je stále nezvestný.

K incidentu došlo vo štvrtok o 1:10 miestneho času, približne 11 kilometrov na východ od Lamao Point v obci Limay. Viac informácií o tejto udalosti prinášame v tomto článku.

Až 12 obetí v ďalších filipínskych provinciách

Filipínska polícia informovala o 12 mŕtvych v provinciách Cavite, Laguna, Batangas a Rizal. Ľudia tam prišli o život zväčša v dôsledku utopenia či pri zosuvoch pôdy.

 

Tajfún Gaemi zhoršil situáciu s monzúnovými dažďami, ktoré Filipíny sužovali od začiatku júla. V dôsledku zlého počasia bolo v krajine od 11. júla vysídlených viac ako 211 000 ľudí, uviedli miestne úrady.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd