TAIWAN: Pátranie po preživších pokračuje. Zem sa stále trasie, hrozí pád budov

TAIWAN: Pátranie po preživších pokračuje. Zem sa stále trasie, hrozí pád budov
Veronika Salayová

Taiwan v stredu postihlo mimoriadne silné zemetrasenie, ktoré dosiahlo silu 7,4 magnitúdy. Pátranie preživších v zrútených a poškodených budovách pokračuje aj dnes, no záchranné akcie komplikujú silné dotrasy. 

Zemetrasenie s magnitúdou 7,4 zasiahlo v stredu ráno východné pobrežie ostrova, pričom si vyžiadalo najmenej deväť mŕtvych a stovky zranených. Objavujú sa ďalšie podrobnosti o obetiach taiwanského zemetrasenia, najsilnejšieho, aké ostrov zasiahlo za posledné štvrťstoročie.

Záchranári na Taiwane pátrajú po viac ako 100 ľuďoch, ktorí zostali uväznení deň po tom, čo ostrov zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 25 rokov. V aktualizácii vo štvrtok ráno predstavitelia uviedli, že počet obetí je stále na čísle 9, pričom 1 050 ľudí je zranených a 101 ľudí uviazlo.

 

Podľa Národnej požiarnej agentúry s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí je nezvestných alebo nie je možné ich kontaktovať približne 46 ľudí. Agentúra uviedla, že ďalších 961 ľudí bolo evakuovaných.

Na ostrove stále dochádza k veľmi silným dotrasom, väčšinou s magnitúdou do 5,0. Tieto zemetrasenia naďalej ohrozujú ľudí a záchranárov pri práci, keďže hrozí pád ďalších poškodených budov. Mnohé budovy sú naklonené do strán, rovnako tak aj mosty a hrozia aj zosuvy pôdy. Silnejšie dotrasy by mohli budovy vážnejšie narušiť, prípadne by hrozilo ich zrútenie. 

Obete zabili padajúce kamene

Väčšinu obetí zabili podľa taiwanských úradov padajúce kamene. Jedna žena bola zabitá v čiastočne zrútenej deväťposchodovej budove Urán v Hualien, neďaleko epicentra zemetrasenia, po tom, čo pôvodne unikla, ale vrátila sa, aby zachránila svoju mačku, uviedla pobočka CNN SET.

Traja zo zabitých boli turisti, ktorých zasiahli padajúce kamene v rokline Taroko, obľúbenej turistickej destinácii známej svojimi prírodnými krásami. Dvoch ľudí vrátane vodiča kamiónu zabili taktiež padajúce kamene na pobrežnej diaľnici Suhua, ktorá je známa ako jedna z najmalebnejších, no zároveň najnebezpečnejších ciest na Taiwane.

 

Jeden muž zabitý padajúcimi kameňmi v rekreačnej oblasti vedľa útesu Qingshui, malebnej atrakcie pozdĺž diaľnice Suhua. Na diaľnici Central Cross-Island Highway, ktorá spája taiwanské vidiecke východné pobrežie s mestským západným pobrežím, zasiahli cestára spadnuté kamene. Medzitým jedného muža zabili padajúce kamene v lome.

Za posledných 50 rokov zažil ostrov celkovo sedem veľkých zemetrasení, pričom posledným bolo zemetrasenie s magnitúdou 7,1 v roku 2006 v okrese Pingtung na juhu Taiwanu.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd