Sviatok sv. Cyrila a Metoda štartuje predĺžený víkend. Aké počasie prinesie?

Sviatok sv. Cyrila a Metoda štartuje predĺžený víkend. Aké počasie prinesie?
Dominik Cenkner

Každoročne 5. júl patrí na Slovensku sviatku sv. Cyrila a Metoda. Nejde len o cirkevný sviatok, ale aj štátny. Vďaka nim nám tak štartuje predĺžený víkend. Na aké počasie sa pripraviť?

Sviatok svätých Cyrila a Metoda, ktorý sa na Slovensku oslavuje 5. júla, je dňom, kedy si pripomíname príchod týchto dvoch bratov na Veľkú Moravu v roku 863. Títo slovanskí vierozvestcovia, známi aj ako solúnski bratia, mali kľúčovú úlohu v rozvoji slovanskej kultúry a vzdelávania. Cyril a Metod vytvorili písmo hlaholiku, ktoré umožnilo preklad liturgických textov do staroslovienčiny, čím prispeli k šíreniu kresťanstva medzi Slovanmi.

Dnešný deň teda nie je len cirkevný sviatok, ale aj štátny. Začína nám tak predĺžený víkend, bude nám priať aj počasie?

Počasie v piatok 5. júla

V priebehu dňa k nám bude od juhozápadu, neskôr až juhu, zasahovať okraj tlakovej výše. Prevládať tak bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Len výnimočne sa vyskytnú prehánky.

 

Maximálna denná teplota vystúpi v rozmedzí od +25 °C do +30 °C. Chladnejšie bude len v Žilinskom kraji, na Horehroní a na krajnom severovýchode, a to od +20 °C do +25 °C.

Fúkať bude prevažne západný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s. Na východe a večer aj na iných miestach sa očakáva slabý vietor.

Očakávané denné maximálne teploty v piatok 5. júla
Očakávané denné maximálne teploty v piatok 5. júla, imeteo.sk

Počasie v sobotu 6. júla

Stred tlakovej výše sa bude presúvať z Rumunska cez Ukrajinu ďalej na severovýchod. Po jej zadnej strane zosilnie prílev teplého vzduchu do strednej Európy od juhu.

Bude prevažne polojasno, prechodne až veľká oblačnosť. Zrána pozor na ojedinelé hmly, na cestách preto jazdite opatrne.

Oproti piatku sa opäť oteplí, s dennými maximami +27 °C až +32 °C. Na severe bude ojedinele o niečo chladnejšie.

Rozfúka sa silnejší vietor od juhu, ktorý bude dosahovať rýchlosť 3 až 10 m/s. V nárazoch lokálne až 14 m/s (50 km/h). Veterno bude aj na horách, nad pásmom lesa sa očakáva búrlivý vietor až víchrica.

Očakávané nárazy vetra v sobotu popoludní
Očakávané nárazy vetra v sobotu popoludní, imeteo.sk

Počasie v nedeľu 7. júla

V teplom vzduchu postúpi do našej oblasti od západu zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad Škandináviou. Očakávať treba jasné až polojasné počasie, na západe a severe bude oblakov viac.

Ojedinele, neskôr v Trenčianskom a Žilinskom kraji miestami, sa vyskytnú prehánky alebo dážď. Ojedinele aj búrky.

Pri teplotách od +28 °C do +33 °C bude miestami prevládať aj dusno. Naďalej bude veterno, južný vietor sa na západe zmení na západný až severozápadný a v nárazoch bude dosahovať až 50 km/h.

 

Prvý júlový víkend tak prinesie relatívne teplé a pokojné počasie. Môžeme ho teda využiť na trávenie voľného času vonku či v prírode. Čo nás čaká v ďalších dňoch prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd