Švédsko a Nórsko zaznamenali teploty nad +30 C. Ide o nový rekord

Švédsko a Nórsko zaznamenali teploty nad +30 C. Ide o nový rekord
Veronika Sádovská

Horúci september a historická vlna horúčav zasiahla aj Škandináviu. Teploty, ktoré atakovali hranicu +30 °C dosiahli krajiny ako Švédsko a Nórsko, kde sú takéto horúčavy veľmi nezvyčajné.

Nebývalá vlna horúčav zasiahla Škandináviu a zaznamenala rekordné teploty vo Švédsku a Nórsku. Prvýkrát v meteorologickej histórii prekročili oba národy v septembri hranicu +30 °C.

Tento týždeň meteorológovia potvrdili, že ide o historické horúčavy, ktoré sú v týchto krajinách bezprecedentné.

 

Nové historické rekordy

Podľa škótskeho meteorológa Scotta Duncana bol v Nórsku stanovený nový národný septembrový rekord na +30,6 °C , čím jasne prekonal predchádzajúci rekord +28,6 °C, zaznamenaný len pred niekoľkými rokmi, v rokoch 2021 a 2023.

Aj Švédsko dosiahlo mimoriadne teploty s maximom +31,1 °C, čo je hodnota, ktorá sa vyrovnala rekordu z predchádzajúceho dňa. Pred touto vlnou horúčav bolo historické maximum +29,1 °C zaznamenané vo Švédsku 1. septembra 1975.

 

Severné oblasti sa otepľujú

Nedávny nárast teploty na +20,3 °C na letisku Svalbard, ktorý výrazne prekonal predchádzajúci augustový rekord, je nápadnou ilustráciou zrýchľujúcej sa zmeny klímy v Arktíde. Toto je obzvlášť pozoruhodné pre Longyearbyen, mesto ležiace na 78° severnej zemepisnej šírky, ktoré tradične zažíva drsné zimné teploty v priemere okolo -14°C. T

ento posun vyvoláva obavy z potenciálu častejších a intenzívnejších vĺn horúčav v budúcnosti a ich dôsledkov pre citlivý ekosystém a infraštruktúru regiónu. Arktický región zažíva výrazný trend otepľovania, pričom Longyearbyen slúži ako hlavný príklad tohto javu.

Hranica +20 °C tu nebola v auguste ešte nikdy dosiahnutá, čo poukazuje na výnimočný charakter tejto nedávnej udalosti. Je dôležité pochopiť, ako môžu tieto meniace sa podmienky ovplyvniť divokú prírodu, cestovný ruch a obmedzenú infraštruktúru mesta vybudovanú na obrovských plochách permafrostu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd